De FNV organiseerde op zaterdag 10 oktober een grote demonstratie tegen TTIP.

Wat zijn de gevolgen van TTIP in het algemeen?

Mail ons de verwachte invloed op je werk als professional

TTIP heeft verstrekkende gevolgen voor burgers in Europa. Het doel van het verdrag is met name de handelsbarrières tussen de VS en de Europese Unie te slechten. Dat zou de handel tussen beiden een boost moeten geven en dientengevolge ook de beide economieën stimuleren. Toch vrezen velen een ongebreidelde macht voor de grote multinationals. Bedrijven kunnen zelfs individuele landen aanpakken met ISDS (= Investor-State Dispute Settlement) (ISDS volgens A.Lubach #ZML 4-10-15) als deze landen democratische besluiten nemen die deze (multinationale) bedrijven niet goed uitkomen.

Arjen LÜbach TTIP in 30 seconden

De meeste genoemde nadelen hangen meestal samen met:

  • Door het verdrag zullen de wetten in het gehele contract gebied geharmoniseerd worden, of we dat nu willen of niet.
  • Daarbij staat niet voorop of iets voor de burgers van de landen het beste is maar of de bedrijven daarmee de hoogste winst kunnen behalen.
  • dit komt door:
   • Gebrek aan juridische waarborgen;
    Een dispuut wordt achter gesloten deuren zonder rechter afgehandeld.
   • beperkte betrokkenheid democratische volksvertegenwoordiging;
    Een democratisch gekozen parlement keurt wetten goed en stelt ze definitief vast Met ISDS kan daarna ook nog een grote investeerder deze wetten toetsten aan zijn doelstelling.  Eventueel klaagt deze investeerder/dit bedrijf een land aan.
    Regeringen zullen dat willen voorkomen en laten daarom vooraf bij het opstellen van wetten hun oor hangen naar de wens van grote investeerders in plaats van de wens van de burgers door wie ze gekozen zijn.
    Ook al willen burgers A met het risico op een forse claim door niet democratische bedrijven krijgen ze toch B.
 • Dat kan leiden tot slechtere wetten op met name op het gebied van:
  • Voedsel- & productveiligheid
  • Milieuwetgeving
  • werknemersrechten
   • sociale zekerheid
   • pensioen wetgeving
   • veiligheids- en gezondheidswetten voor werknemers

Toch is er ook nog veel onduidelijk. De Europese commissie is een tegenoffensief begonnen met een informatie campagne

Hoe zit het eigenlijk met TTIP en de professional?

Opvallend is dat er vrijwel niets te vinden is wat de consequenties voor de individuele professional zijn. Natuurlijk hangt dat ervan af of deze professional werkt bij een grote bank, een multinationale high-tech firma, of als zzp’er in de ICT. Al deze professionals zullen op hun eigen manier met TTIP te maken krijgen. Graag zouden wij reacties van professionals van diverse pluimage bij elkaar brengen om na te denken over de gevolgen voor de individuele professional (naast de gevolgen die voor als burger van een soeverein land heeft).

Graag zouden we uit de praktijk van professionals willen horen die betrokken zijn bij TTIP. Wellicht kunnen we een zo discussie over dit onderwerp opzetten en een nieuw licht op dit onderwerp laten schijnen. Reageer daarom op dit artikel of e-mail ons de verwachte invloed op je werk als professional.