Dit overzicht helpt je irrationele gedachten bij jezelf herkennen. Het vormt een aanvulling op het artikel: RET, leer rationeler je eigen keuzen te maken.

De 11 irrationele overtuigingen van Albert Ellis (RET)

1. Het is een bittere noodzaak voor een volwassen mens om te worden bemind of goedgekeurd door vrijwel elke belangrijke, andere persoon in de omgeving.
2. Als mens moet je in alle opzichten adequaat handelen anders ben je een waardeloos persoon.
3. Mensen moeten absoluut weloverwogen handelen en eerlijk zij. Ze zijn te vervloeken en/of te straffen als ze dat niet doen. Deze mensen ‘zijn’ hun slechte daden.
4. Het is afschuwelijk en verschrikkelijk als de dingen niet gaan zoals jij ze graag zou zien gebeuren.
5. Het zijn gebeurtenissen vanuit de buitenwereld die mij emotioneel verstoren. Ik heb zelf weinig tot geen vat op een functionelere omgang met gevoelens en gedragingen.

6. Als er iets is dat gevaar of angst oproept, dan moet ik mij daar extreem bezorgd over maken en mij voortdurend richten op de mogelijkheid dat dit negatieve feit ook voorvalt.
7. Het is voor mij niet mogelijk, en ook niet wenselijk, om verantwoordelijkheden en moeilijkheden onder ogen te zien. Het is voor mij gemakkelijker als ik ze vermijd.
8. Ik kan mijn eigen leven niet leiden zonder heel afhankelijk te zijn van anderen.
9. Ervaringen in mijn verleden bepalen in grote mate hoe ik in de toekomst zal handelen. Ik heb weinig invloed op soortgelijke reacties die ik dan eenmaal weer heb.
10. Tekortkomingen van andere mensen zijn verschrikkelijk en het is aan mij om daar iets aan te doen.
11. Er is altijd een goede, nauwkeurige en perfecte oplossing voorhanden en het is verschrikkelijk als de perfecte oplossing niet gevonden wordt.

Links over Albert Ellis en RET:
RET: leer rationeler je eigen keuzen te maken.