Balans tussen werk en privé

We worstelen allemaal wel eens met de vraag hoe balans tussen werk en privé aan te brengen( lees de blog van Tineke van de Werken) , maar daarnaast houdt ook werkdruk ons flink bezig. Om met dat laatste te beginnen: als je je werk niet af krijgt in de tijd die ervoor staat, en als dat structureel is, moet daar een oplossing voor komen. Die oplossing is kennelijk niet te vinden in het gesprek met je werkgever.
Schakel de OR in, want de kans is groot dat het een breder probleem is, waar je collega’s ook last van hebben. Ook als je je werk leuk vindt, is het niet gezond om altijd maar bezig te zijn met werk, in het weekend en zelfs ‘s nachts.

Levensgebieden

En daarmee zijn we dan bij de werk-privé balans. Het is zo gemakkelijk gezegd, dat werk en privé in balans moeten zijn. Een beetje meer werk betekent een beetje minder privé en klaar is Kees. Maar zo eenvoudig is het niet. Wanneer de balans verstoord is, is de  oplossing niet meer te vinden in het werk alleen. Het is ingewikkelder dan dat: je leven bestaat namelijk uit verschillende levensgebieden en goed zorgen voor jezelf is goed zorgen voor al die gebieden:

  • Werk, inclusief opleidingen en vrijwilligerswerk
  • vrije tijd: de dingen doen die je écht leuk vindt
  • je relaties met anderen,
  • het zorgen voor lichaam en geest, dus sporten, gezond eten, omgaan met een ziekte of beperking etc.
  • je huis en je huishouden
  • de financiën en de hele papierwinkel van verzekeringen, pensioenen, kinderopvangtoeslag, noem maar op
  • en tenslotte nog het gebied dat we zingeving noemen: het nadenken over de zin van alles, energie en inspiratie opdoen om goed te kunnen leven.

Energievreters en energiegevers

Het loont de moeite om eens te kijken welke gebieden energie geven, omdat ze prettig of inspirerend zijn. En welke gebieden je juist energie kosten. Als ik de brief van Tineke goed lees, is werk voor haar energie gevend, maar ook energievretend. Het is niet erg als iets energie kost, als er maar energiegevers tegenover staan.
Het grote risico dat Tineke loopt (en niet alleen zij!) is om in tijden van hoge werkdruk te gaan ‘bezuinigen’ op de energiegevers. Denk aan vrije-tijdsactiviteiten, dingen doen met anderen of juist even lekker alleen zijn. Maar als je laat thuis komt, en moe bent, laat je je sportclubje maar lopen. Omdat je in het weekend ook nog mailtjes moet beantwoorden, schrap je een etentje met vriendinnen. Terwijl je juist uit dat soort activiteiten je energie moet halen om het werk te kunnen doen.

In balans komen

De balans tussen energiegevers en energievreters kan dus binnen één levensgebied (bv. werk) gevonden worden, door de inspirerende gesprekken met klanten af te wisselen met de vervelende mails. Of je vindt de balans tussen de gebieden: als het werk je veel tijd kost, maak dan juist ruimte voor vrijetijdsactiviteiten, waardoor je weer opgeladen wordt.

Zingeving

Misschien is het vinden van de juiste balans tussen werk en privé in deze werkomgeving (incl. al dat reizen) voor Tineke niet haalbaar. Het zoeken van een minder veeleisende baan is dan een optie. De tijd en energie die daardoor overblijft kun je gebruiken om andere dingen te doen. Denk daarbij vooral aan het gebied van de zingeving. Tineke haalt nu namelijk heel veel zingeving uit het contact met de klanten. Als die gesprekken vervallen, zal je dat ergens anders moeten gaan beleven. Bijvoorbeeld in vrijwilligerswerk of een opleiding.

Tips In balans komen

De belangrijkste  tip is dus: zet goed op een rijtje waar je energie van krijgt en wat energie kost. Wees je bewust van de verschillende levensgebieden. Maak bewust keuzes. Vaak lukt het niet om dat alleen achter je bureau te doen. Vraag iemand om met je mee te kijken, naar je te luisteren en kritisch door te vragen. Want hebben allemaal onze blinde vlekken…

Wil je grip krijgen op de balans tussen werk en privé, doe mee met onze workshop