En, tijdens de jaarwisseling nog aan goede voornemens gedacht? Of niet meer aan begonnen? Al die vage gedachten over meer sporten, meer gezonde dingen doen en minder ongezonde of meer doen wat je leuk vindt. Stoppen met roken, dat is tenminste duidelijk. Maar haalbaar? Maak liever SMART afspraken met jezelf.

Een nieuw jaar en een agenda met heel veel lege vakken. Dat voelt goed en ik neem me voor al die ruimte goed te gebruiken. Het jaar op een zinvolle manier te vullen. Zodat ik bij de komende jaarwisseling tevreden terug kijk en als mens gegroeid ben. Zo gekaderd is het zoeken naar voornemens waar ik plezier uit haal, en die geluk, energie en tevredenheid opleveren. Een jaren durende poging om te stoppen met roken leerden me overigens dat elke dag geschikt is om m’n leven ten goede te keren. Al is dat met een verslaving niet eenvoudig.

Inkaderen

Meer kans maken ingekaderde plannen. Afspraken met mezelf moeten daarom aan eisen voldoen, en vragen ook wat tijd om geformuleerd te worden. De kaders liggen in het SMART karakter ervan: haalbare plannen zijn specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Vorig jaar sprak ik met mezelf af dat ik voor de zomer een plan wilde hebben om de komende vijf jaar fluitend naar m’n werk te gaan. Dat pakte goed uit: terugkerend dacht ik er aan, en het gebrek aan tijdsdruk maakte het mogelijk breed te denken. Iets nieuws gaan doen, me juist specialiseren en op welke manier dan wel? Met m’n leidinggevende maakt ik procedure afspraken en langzaamaan kreeg het plan vorm. Inclusief de opleiding die ik inmiddels volg.

Hoe ging dat vorige keer?

Terugkijkend had ik breder moeten kijken en dieper moeten voelen. Want het bleef allemaal wel binnen min of meer gebaande paden. Daar is op zich niks mis mee, maar diepe dromen hadden best met wat meer rebellie van zich kunnen laten horen. De optie van ‘ontslag nemen en -met beperkte middelen- gaan reizen’ heb ik niet uitgewerkt. Terwijl de mogelijkheid toch terugkerend oppopt. Dan liever een keer goed uitwerken en, de vijf kenmerken nalopend, vooral het realistische, acceptabele en ook het specifieke gaan invullen.

De goede voornemens van Nederland

Jaarlijks onderzoekt ING Economisch Bureau goede voornemens onder Nederlanders. Acht op elke tien buren, collega’s, stads- en dorpsgenoten maakt ze. Dezelfde bron meldt ook dat niet meer dan een op elke zes mensen zich eraan houdt. Hebben die andere vijf dan een slecht jaar? Of hebben ze een onhandige afspraak met zichzelf gemaakt? Dat laatste biedt ruimte voor verbetering. Gebruik naast de vijf kenmerken ook een bredere invulling: kies voornemens die je helpen je dromen te verwezenlijken. Ach, mijn reisplan staat nog in de kinderschoenen. Maar ik ga alvast in ‘mijn HRM’ een lange vakantie inplannen. Want ontslag neem ik nu niet. Liever ga ik de komende jaren fluitend naar m’n werk. Dat was een goed voornemen van vorig jaar. En komende zomer oefenen in het ver reizen.