Sommige mensen zie je eigenlijk veel te weinig. Overvolle agenda’s, opgroeiende pubers en –dat krijg je op zekere leeftijd- zorg voor ouders. Zaterdagavond hadden mijn vriendin en ik dan toch eindelijk tijd om eens uitgebreid bij te praten. Tot laat in de avond zaten we op een terras te eten, te drinken en vooral het leven door te nemen. Eveline is leerkracht in het basisonderwijs. Opnieuw, na een uitstapje naar een managementfunctie. Het was tijd voor de bezem erdoor.

Peter Principle

Dat zie je niet zo vaak; leerkrachten die teruggaan naar het onderwijs als ze een managementfunctie hebben gekregen. Het Peter-principle komt juist in het onderwijs veel voor: een goede docent wordt een slechte manager, maar gaat nooit weer terug naar het vak waar hij goed in was. Ik vroeg Eveline waarom zij wel weer haar oude beroep had opgepakt. Het antwoord was eigenlijk even simpel als logisch en (te) weinig  voorkomend: als leerkracht merkte ze dat de automatische piloot het had overgenomen. Ze draaide haar lessen en, hoewel elke nieuwe klas zijn eigen dynamiek heeft, het onderwijzen werd een sleur. Dat was niet goed voor haar én niet goed voor ‘haar’ kinderen. Het was tijd voor een grote schoonmaak!

Keuzes….

En dus solliciteerde ze naar een managementfunctie in het onderwijs. Daar zou ze zaken waar ze als leerkracht tegenaan liep, kunnen veranderen.  Dat lukte deels, maar intussen bleek ze de functie helemaal niet leuk te vinden. Te veel vergaderen, te weinig direct resultaat… na twee jaar was haar geduld helemaal op. En dan begint het grote piekeren: ze wilde eigenlijk gewoon weer terug naar school. Maar het inkomen van een manager is wel een stuk prettiger dan dat van een onderwijzer, voor een alleenstaande moeder ook niet onbelangrijk. En hoe voorkom je dat je opnieuw in een sleur komt?

De bezem erdoor!

Eveline heeft daarvoor haar oplossing gevonden. Elke paar jaar gaat de bezem er even flink door. Dan kijkt ze waar ze staat, wat ze nog leuk vindt en wat niet en wat zij nodig heeft om een gelukkig leven te kunnen leiden. Haar plan voor het komende jaren ligt klaar: het boek dat al jaren in wording is, wordt nu eindelijk helemaal geschreven. En als dat klaar is, pakt ze de regisseursopleiding waar ze ooit mee gestart is weer op. En dan? Dan pakt ze het schoonmaken weer wat groter aan. Als er weer sleur dreigt, wordt het niet opnieuw een functie die ze helemaal niet leuk vindt. Na een paar workshops van Professionals FNV heeft ze inzicht in haar wensen en kwaliteiten. Eveline houdt nu al de workshops van Professionals in de gaten.