Inspirerende quotes, netwerken met andere bezoekers en uiteraard workshops. Ik was 12 april 2019 op de eerste FNV Dienstendag, waar ik weer twee korte trainingen heb gevolgd. De dag bracht mij vooral de kracht van herhaling. Daarnaast een paar nieuwe inzichten en ook een beetje gemis aan diepgang. Die diepgang krijg je waarschijnlijk pas als je de volledige workshops doet.

Lage veranderbereidheid bij enkele deelnemers
Ik zag dat trainer Marijke Feiertag herhaaldelijk haar punt moest maken. Ze gaf de training ‘Persoonlijke Flexibiliteit’. Desondanks zaten er deelnemers tussen met een lage veranderbereidheid. Het woordje ‘maar’ kwam herhaaldelijk terug. Ik dacht: ‘Wat doen ze hier dan?’ en ‘Wat een moeilijke groep!’ Dan bleef Marijke vriendelijk en steeds met verschillende bewoordingen herhalen: ‘Het woordje “maar” is de grote stopper van mogelijkheden’.

Marijke hergebruikte oefenstof uit andere trainingen. Geïnspireerd door haar ervaring met vechtsporten als Aikido, geeft ze ook workshops met een ‘Warrior’-thema. Mede hierdoor heeft ze haar vroegere faalangst overwonnen. Met de omschakeling van zitten bij het presentatiedeel, naar bewegen bij een interactiever deel, weet ze de sfeer om te buigen.

Inspirerende voorbeelden
Ook haar boodschap dat je door nieuwe gewoontes 66 dagen te herhalen een verandering in je leven kan bewerkstelligen vind ik inspirerend. Ik heb tenslotte ook pas na mijn 30e van sporten een patroon in mijn leven gemaakt. Waarom zou dat met andere gewoontes niet lukken! Elk mens beschikt over de potentie om te veranderen. In de introductie vertelde Marijke: ‘Als je een ander wilt veranderen, begin dan bij jezelf!’

Kracht van herhaling
Een jaar geleden kreeg ik de tip om het boek van Carol Dweck over de ‘groeimindset’ te lezen. Daarin herhaalt de schrijfster de boodschap tot vervelens toe: door te oefenen kan je je intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden ontwikkelen. Steeds vanuit een andere invalshoek (school, sport, werk, relaties en opvoeding), wordt de theorie beschreven. Omdat ik het een waardevolle theorie vind heb ik me ondanks deze herhaling door het boek heen geworsteld.

Blijkbaar is het boek onder trainers populair. In de workshop ‘s ochtends kwam het onderwerp al voorbij. In het middagprogramma koos ik voor de workshop ‘Persoonlijke Leiding’ van Osama Idries. Bij hem kwam de groeimindset nog langer aan bod. Doordat hij het onderwerp ook net weer op een andere manier besprak, heb ik het vooral ervaren als de kracht van herhaling. Blijkbaar heb ik die herhaling ook nodig, voordat het van mijn hoofd naar mijn hart gaat.

Huub Sweerts