(Foto: Malou van den Berg)

Een (vrij nieuwe) aanwinst in ons team van trainers is Carl Hoogvliet. Een ware duizendpoot: Carl is acteur, trainer, gesprekscoach, voice over, videomaker en – binnenkort – podcaster. Carl geeft de workshop Stem je stem. Daarover vertelt hij in dit interview wat meer.

Carl begint: “Veel mensen zijn zich niet bewust van hun stem. Of sterker nog: ze vinden hun stem vaak helemaal niet mooi. Je hoort je eigen stem natuurlijk niet zoals een ander die hoort; je bent zelf veel kritischer op je eigen geluid. Toch is je stem een instrument waar je je hele leven mee moet doen. Dus loont het beslist om daarvan het beste te maken en je stem te leren gebruiken om je verhaal te vertellen, op een inspirerende manier.”

Oefenen met behoud van authenticiteit
Hij gaat verder: “Er zijn heel veel technieken om je stem met impact te gebruiken. Mijn opleiding tot acteur duurde niet voor niets 4 jaar. Het kost tijd en eindeloos oefenen om je die technieken eigen te maken. Maar het allerbelangrijkste is: echt is beter dan perfect. Juist authenticiteit, zoals bijvoorbeeld een licht accent, maakt dat je jezelf blijft en dat je raakt.’’

Van ratelen tot piepen
Deelnemers aan zijn workshop doen dat om uiteenlopende reden, weet Carl. “Mensen weten van zichzelf dat ze heel snel gaan praten als ze nerveus of juist enthousiast zijn. Al ratelend verliezen ze de aandacht en willen leren hoe ze dat voorkomen. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld heel hoog gaan praten van de zenuwen. Anderen doen mee, puur uit interesse, omdat ze nog nooit echt over hun stem hebben nagedacht en benieuwd zijn naar technieken.”

Ar-ti-cu-le-ren
“In de workshop komen die ruimschoots aan bod, te beginnen bij ademhalen. Doe je dat na een punt in je zin, of ook een keertje tussendoor? Met kleine ingrepen krijg je meer grip op je stem. Ingrepen die je vooral vaak moet oefenen. De training gaat over urgentie geven aan je boodschap, over zelfvertrouwen hebben en overbrengen. Over dictie en articuleren. In de workshop doen we bijvoorbeeld grappige oefeningen met articuleren en hoe je je lippen gebruikt bij het uitspreken van woorden. Maar ook melodie en intonatie komen aan bod.”

Wees er snel bij
De reacties op de workshop Stem je stem zijn zonder uitzondering laaiend enthousiast. ‘Leerzaam’, ‘inspirerend’, ‘ontzettend praktisch’ en ‘een grote steun in de rug bij het geven van presentaties’, om maar wat feedback te citeren. Carls workshops lopen al snel vol, dus als jij je stem wil stemmen moet je er snel bij zijn en je hier aan melden!