Je kon op 15 november geen krant openslaan, of het ging erover: werkende vrouwen van 36 jaar en ouder verdienen gemiddeld 8 procent minder dan mannen. Jongere vrouwen verdienen gemiddeld 4 procent minder dan hun mannelijke collega’s blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit.

Bluffen bij minder salaris vrouwen

Nog steeds minder salaris vrouwen. Bluffen voor vrouwen als remedie
(4:42 – 7:00; 2e item; RTL Nieuws 15 november 2017)

Ook RTL Nieuws had een item over dit onderwerp door aandacht te besteden  aan de workshop Bluffen voor vrouwen’ van Professionals FNV. Bekijk de reportage van RTL Nieuws en lees door als je interesse hebt in deze en andere workshops van Professional FNV.

Deeltijd, zorgtaken en leidinggeven daarom minder salaris vrouwen?

Natuurlijk zijn er diverse redenen aan te geven voor de verschillen. Vrouwen stoppen na hun dertigste vaker met werken, gaan minder uren werken of combineren een deeltijdbaan met zorgtaken. Mannen geven weer vaker leiding; tweemaal zoveel mannen als vrouwen hebben een leidinggevende functie.

Slechte onderhandelaars dus minder salaris vrouwen?

Opvallend is vooral dat een belangrijke reden voor het salarisverschil is dat vrouwen slechte onderhandelaars zijn. Zij denken dat hun harde werk wel gezien –en dus beloond- wordt en zijn eerder bang voor conflicten als ze voor zichzelf opkomen.

Zijn vrouwen écht tevreden met minder salaris vrouwen?

In het onderzoek gaven respondenten aan of ze tevreden zijn met hun salaris. Een kleine 56 procent van de vrouwen vindt hun huidige salaris een rechtvaardige beloning. Van de mannen is 50 procent tevreden met het salaris. Maar zijn vrouwen écht tevreden met minder salaris vrouwen? In de workshop ‘Bluffen voor vrouwen’ hoort Professionals FNV juist vaak als reden voor deelname dat vrouwen ervan balen dat hun mannelijke collega’s wél met een salarisverhoging uit de kamer van de leidinggevende komen en zijzelf niet. Dus schrijven zij zich in voor één van de workshops van Professionals FNV. Wij vinden het dan weer heel leuk, dat we regelmatig later van deelnemers horen dat ze het geleerde in praktijk brengen en dat het hen inmiddels óók is gelukt die salarisverhoging binnen te halen