In de Volkskrant van dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag,  een intervieuw met Jessica de Jong, schrijfster van het boek: “Vrouwen zijn gelijk aan mannen- behalve in de directiekamer”. Voor haar boek deed Jessica de Jong onderzoek naar de positie van de vrouw in het bedrijfsleven. Uit haar onderzoek bleek dat vrouwen worden achtergesteld en gediscrimineerd. De kans dat mannen promotie maken is drie keer zo groot als bij vrouwen. 
Om verder te lezen: klik op de titel.

Het verschil verklaard

Dit verschil is voor een deel te verklaren door het feit dat vrouwen meer in deeltijd werken en door (vermeend) gebrek aan ambitie bij vrouwen. De maatschappelijke discussie over dit onderwerp bloeit de laatste maanden weer op. Vrouwen zouden te weinig ambitie hebben en dat is voor menigeen dé reden om te zeggen dat vrouwen zelf niet door het glazen plafond zouden willen breken. Eigen schuld dus.
Volgens de Jong zijn er aantoonbare verschillen tussen beloning en promotiekansen van mannen en vrouwen. Zij stelt dat -onbewuste- discriminatie vrouwen hun hele leven blijft achtervolgen.

Verschil is 3 tot 4 procent

Vrouwen worden minder betaald voor hetzelfde werk dan mannen. Dat komt doordat meer vrouwen in deeltijd werken en misschien onderhandelen vrouwen inderdaad slechter. Vrouwen werken over het algemeen ook in sectoren die gemiddeld minder betalen: zorg of onderwijs. Maar, zegt de Jong, als je al die factoren meeweegt, is er toch nog een onverklaarbaar loonverschil over:  3 tot 4 procent.  Uit een onlangs afgesloten Belgisch onderzoek bleek dat de promotiekansen van vrouwen aanzienlijk lager liggen. Mannen hebben zelfs drie keer zoveel kans om promotie te maken. Tijd dus voor een mentaliteitsverandering in de nederlandse bedrijven. Zo’n mentaliteitsverandering komt er niet vanzelf; de Jong pleit daarom voor het invoeren van quota.
Bron: Volkskrant 08-03-2011.