Als professional werk je veel met je Smartphone. Weet jij dat je goud in handen hebt? Het zit in je smartphone. Weet je ook dat de kans levensgroot is dat kinderen het goud in je mobiele telefoon onder erbarmelijke omstandigheden hebben gedolven?

Goudkinderarbeidelektronica 1170x583Uit een donderdag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau SOMO blijkt dat wereldwijd meer dan een miljoen kinderen in goudmijnen werken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de coalitie Stop Kinderarbeid waarin de FNV actief is.

“Elektronicafabrikanten doen bijna niets om kinderarbeid in goudmijnen tegen te gaan”, zegt Hans Hupkes, campagneleider ‘Stop Kinderarbeid – School de beste werkplaats’ donderdag in een eerste reactie. “Dit kunnen we als verantwoorde professionele gebruikers van computers en smartphones niet over onze kant laten gaan.”

Hij roep vakbondsleden en Professionals op een petitie te ondertekenen.

Het neemt toe

Goldmine_DSC_0898Het aantal kinderen in goudmijnen neemt toe. Neem de situatie in Mali waar Nederlandse militairen gelegerd zijn. Daar is het aantal kinderen de afgelopen jaren vertienvoudigd tot tweehonderdduizend, blijkt uit het rapport van SOMO.

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279 duizend kilogram goud, ter waarde van meer dan tien miljard euro. Daarmee is de sector na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste afnemer van goud ter wereld.

Fabrikanten van consumentenelektronica laten weten dat zij geen kinderarbeid accepteren. Maar zij nemen geen effectieve maatregelen om kinderarbeid in de goudmijnbouw uit te sluiten of om ervoor te zorgen dat zij geen goud gebruiken dat met kinderarbeid is gewonnen.

Serieus werk

De FNV roept de sector nu in de coalitie Stop Kinderarbeid serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid in de goudmijnen. “Het kan”, zegt Hans Hupkes. “Als het gaat om het winnen van grondstoffen in conflictgebieden, moeten beursgenoteerde bedrijven volgens de wet in Amerika maatregelen nemen. Dat doen ze.”

Geen excuus voor kinderarbeid_1170x583Sofie Ovaa, de programmamanager van Stop Kinderarbeid: “Het is tijd dat bedrijven kinderarbeid in hun héle keten gaan aanpakken en dat er verder gekeken wordt dan alleen naar conflictmineralen.”

Meer betalen

In de 4,6 miljoen smartphones die in Nederland in één jaar verkocht worden, zit 136 kilogram aan goud ter waarde van ruim 4,5 miljoen euro. Onderzoek laat zien dat 67,9 procent van de Nederlanders vindt dat elektronicaproducten die door kinderarbeid zijn gemaakt, of grondstoffen bevatten die verkregen zijn door kinderarbeid, verboden moeten worden. Bovendien zegt 52,2% bereid te zijn om meer te betalen voor producten waarin goud verwerkt is dat niet is verkregen door kinderarbeid. Ruim 40 procent van Nederlandse consumenten is zich niet bewust van het feit dat er goud in hun elektronica zit.

Meer weten?

Wil je weten hoe het goud in jouw smartphone is gekomen. Kijk dan hier naar onze animatiefilm.

Je kunt deze oproep steunen door een petitie te ondertekenen op www.goudinhanden.eu. Daar is ook het volledige rapport van SOMO te vinden. Net als op de website vanhet programma Stop Kinderarbeid.