De poll van Professionals FNV geeft een treurig beeld: meer dan de helft van de invullers is z’n vakantie gevoel direct kwijt als het werk weer begint. Aanleiding om je gevoel te verduurzamen.

Klik hier en lees verder.

Op de vraag wanneer je vakantiegevoel verdwijnt zegt meer dan de helft van de invullers; zodra ik weer aan het werk ben. Bij een kwart houdt z’n vakantiegevoel een paar dagen vast. Een enkeling teert er na een week nog op.

Beter vasthouden

Het lijkt erop dat de druk van het werk ervoor zorgt dat je vakantiegevoel snel verdwijnt. Mensen die in een rustige periode weer een de slag gaan zouden een duurzamer vakantiegevoel hebben. Die rust kun je zelf ook organiseren: in de eerste weken na de vakantie korter gaan werken.

Lang niet iedereen heeft zijn werkdruk zelf in de hand of kan korter werken. Dan helpt bijvoorbeeld het plaatsen van een vakantiefoto als startscherm op je telefoon, laptop, tablet of PC.

Geuren

Bij sommige mensen spelen geuren een belangrijke rol in het geheugen. Mogelijk helft een bosje lavendel om de herinnering aan bijvoorbeeld Zuid Frankrijk warm te houden.

Plaatjes

Die gedachten gang volgend doemt meer op: vakantie gerechten op tafel zetten, muziek op je speler, films draaien. Dan gaat het er eigenlijk om stil te staan bij wat je zo boeide toen je weg was. En vanzelfsprekend: een foto album binnen handbereik.