Ben je goed in wat je leuk vindt of vind je leuk waar je goed in bent? Het is een vraag die af en toe weer bovendrijft. Door in je werk aanpassingen te zoeken die recht doen aan je talenten, kun je je werkplezier vergroten. Dat klinkt goed. Hoe werkt dat?

Job craften: aan de slag met je talent

Tijdens een enerverende middag maakte ik kennis met het boek ‘Aan de slag met job craften’ van Mara Spruyt en Maria Dekker. Job craften heet in België baanboetseren en is precies wat het woord zegt: je baan aanpassen aan jouw talenten en behoeften. Dat hoeft niet in grote stappen te gaan: het zijn soms kleine veranderingen die een groot verschil maken in het plezier dat je in je werk hebt. Daarbij staat centraal dat je zelf in actie komt om te onderzoeken hoe je je werk kunt aanpassen op punten die jij belangrijk vindt.

Voor de aanpassingen in je werk kun je denken aan aanpassingen in:

1. Taken, aanpassingen in je takenpakket of aanpak
2. Relaties, met wie werk je samen
3. Context, waar en wanneer werk je
4. Mentaal, hoe ervaar je je werk en welke betekenis heeft het voor jou?

job crafting

Kleine stappen bij job craften

Bij job craften denk je misschien vooral aan de taken die bij je werk horen. Die kunnen niet altijd worden aangepast. Je kunt dan verder zoeken in andere aspecten van je werk zoals bijvoorbeeld de samenwerking met collega’s. In het boek staan praktische oefeningen om zelf aan de slag te gaan met job craften. Je onderzoekt waar je talenten liggen en waar je energie van krijgt (en waarvan niet). Tenslotte neem je kleine stappen om veranderingen in je werk uit te proberen. Zo blijft werken leuk.

Duurzame inzetbaarheid

Door het werk steeds aan te passen aan iemands sterkte, vermogens en behoeften kan iemand langer bevlogen aan het werk blijven. De kracht van job craften zit hierbij in de invloed die een werkende zelf uitoefent op het werk. Groei en ontwikkeling in plaats van het ontlasten van de medewerker als motor voor duurzame inzetbaarheid. Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Werkt job craften ook op school?

Mijn dochter leert voor het eerst vreemde talen op school. Frans vindt ze leuk en daarvoor haalt ze goede cijfers. Over Engels zegt ze: “dat kan ik niet, hoor”. Engels vindt ze niet zo interessant. Stiekem doe ik een poging om te job craften voor schoolwerk. Ik vertel haar dat Engels toch wel reuze handig is. Is het niet interessant om Harry Potter in het Engels te lezen of op film te zien? Heel goed voor je Engels. Zou het werken?