Foto’s van ijsjes, schaduw, zon en strand op Twitter: #Hitteplan: Hittegolf in Nederland is trending en een feit. Terwijl de vrouwen de rokken uit de kast halen ziet het er voor de man minder optioneel uit. Een korte broek naar het werk anno 2015 lijkt nog steeds een no-go. Ik vroeg het op Twitter en kwam in een wereld van ongeschreven regels.

Stropdas versus korte broek

Daar waar de meningen nog  verdeeld waren over de stropdas op het werk, was de reactie kostuum korte broekop de korte broek vrijwel unaniem. Niet, nooit, echt niet. De korte broek heeft geen schijn van kans. Ook niet met 35 graden. Op internet lijkt iedereen het er sinds 2008 ook over eens te zijn.  Voornamelijk in de zakelijke dienstverlening is dit ‘not done’. Zelfs style magazine Esquire maakte korte metten met de korte broek. Met zoveel weerstand vroeg ik mij meteen af of hier wetten voor zijn. Als plannings consultant werkte ik samen met de arbeidsinspectie en vroeg Leo Bonefaas, mijn oude contact persoon, of hier wetten voor waren. ‘Ingewikkeld’ was zijn antwoord, en stuurde een document op met informatie. Maar liefst 17 pagina’s over kledingvoorschriften en grondrechten in een juridisch kader. Je zal het maar moeten lezen in je lange broek met 35 graden.

Machinisten in rokken

‘Zo blij dat ik niet op kantoor werk’ zei de meneer van de groenteman onlangs tegen mij, in zijn korte broek. Ik denk ook niet dat iemand op Twitter zijn korte broek zou oordelen. Of de postbezorger en de loodgieter. Maar als je serieus genomen wil worden of professioneel over wil komen op kantoor of bij klanten is en blijft het toch bij het dragen van een pak, lees ik op alle sites op intermediair niveau. Anderzijds wekt een pak (stropdas) ook wantrouwen bij de mens, niet alleen de bullshit radar ontwikkelt zich beter maar mensen associëren pakken ook met verkopers en willen niet meer iets aangesmeerd worden. Daarnaast blijkt uit het juridische kader dat het onvoldoende is de voorkeur van klanten (publieke opinie of conventionalisme) te veronderstellen; deze moet aannemelijk worden gemaakt.  Daarnaast wegen veiligheidsmaatregelen zwaarder dan de opinie van klanten.

“De werkgever mag geen kledingvoorschriften opleggen aan zijn werknemers die op een ongeoorloofde wijze inbreuk maken op de grondrechten van zijn werkgevers.” 

En dat hadden de machinisten van Arriva in Zweden goed begrepen. Toen de korte broek werd afgeschaft trokken zij bij temperaturen van 35 graden de rok aan. Rokken verbieden zou discriminatie zijn en dus inbreuk op de grondrechten. Slim. En minder warm.

Tatoeages & piercings

Die rokken en broeken kunnen nog omgewisseld worden als men de arbeidsplaats verlaat, maar dit is andMatt Taylorers voor tatoeages, haardracht en piercings. Engelse wetenschapper Matt Taylor werd geprezen om zijn tatoeages nadat hij op tv een update gaf over de Rosetta Space craft in een korte broek en shirt met korte mouw. Er bleek zelfs meer ophef over zijn shirt dan over zijn tatoeages. Tatoeages zijn voornamelijk ook in de zakelijke dienstverlening een no-go. Maar de acceptatie groeit, daar waar 1 op de 5 mensen er tegenwoordig een heeft. De weerstand blijkt voornamelijk onder de ouderen. Verwachting is dan ook dat deze weerstand af zal nemen naarmate de jongeren generatie het overneemt.

Wie weet zal de korte broek ook ooit geaccepteerd worden. De ontwerpers geloven er in. Bijna elke zichzelf respecterende pakkenmaker en ontwerper heeft wel een modelletje hangen met korte broek. En hoewel style magazine Esquire de korte broek nog steeds afraad naar het werk, blijkt de hoofdredacteur Arno Kantelberg een early adopter:  “Mijn zegen heb je-want when everybody zigs, zag”

Amen.

 Je moet de stoute schoenen aan durven trekken, zeker als die schoenen teenslippers zijn -Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire 

Notitie: Zit je als werkgever of werknemer met een conflict over dit onderwerp? Bijgesloten het artikel kledingvoorschriften en grondrechten ter informatie:

Bronnen: Volkskrant, Managers online, NRC, Esquire, RTL nieuws, AD.