Weet jij het al? Wat wil je later worden?

Op een regenachtige zaterdagmiddag vraagt mijn nichtje van 18 aan een goede vriendin van mij:  waarom wilde je accountant worden? Tja, zei mijn vriendin, toen ik 8 was dacht ik niet: ik word accountant. Ik wist niet eens dat dat bestond! Er zijn veel beroepen waarvan je later pas ontdekt dat ze er zijn. Hoe zit dat nu? Weet je nu wat er te doen is qua werk? Wat zijn kansrijke beroepen?

Gesprek over de praktijk

Mijn nichtje studeert voor accountant. In het kader van haar studie moet zij een “echte” accountant interviewen. Een goede manier om te onderzoeken hoe een beroep er in de praktijk uit ziet en of een beroep echt bij je past. Dat zouden meer mensen moeten doen. Hoe maak je de goede beroepskeuze?

Nieuwe Keuzes; een nieuwe beroepskeuze

Soms heb je wel een opleiding maar wil je verder. Je baan verveelt je, je bent ontslagen, je zit thuis met een burn-out of je wilt gewoon iets anders, iets meer.  Hoe ga je dan op zoek?  En waar begin je dan? Welk carrière pad zie je voor je? Misschien zie je zelfs nog geen carrière pad, maar wil je wel aan de slag.

Hoe oriënteer je je op de arbeidsmarkt? Er zijn een aantal vragen die je daarbij kunnen helpen.

  1. Wat voor soort werk wil je doen? Heb je talenten die nu onbenut zijn?
  2. In welke sector zou je willen werken?

Misschien is er een sector die je erg aanspreekt: het onderwijs, de zorg, de techniek.

  1. Welk soort beroepen zijn er met dat soort werk of in die sector?
  2. Ken je mensen die jou informatie kunnen geven over een beroep of een sector? Praat met mensen zo’n sector kennen of dat werk al doen. Zij hebben niet direct een baan voor je maar kunnen je misschien helpen met informatie en hun netwerk.
  3. Scholen en opleidingen organiseren ook open dagen. Ga er eens kijken.

Kansrijke beroepen

Het UWV doet komt ieder jaar met een analyse van de arbeidsmarkt. Hierin staat in welke beroepen de komende jaren veel werk wordt verwacht en wat krimpberoepen zijn. Zelfs per regio wordt een analyse gemaakt.

https://www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/beroep/kansrijk

Nieuwe keuzes; nieuwe beroepen

Op de lange termijn zal digitalisering en robotisering in alle beroepen effect hebben. Er zullen beroepen langzaam verdwijnen en beroepen bijkomen. Werk zal niet alleen geautomatiseerd worden, maar ook anders georganiseerd worden omdat er zoveel digitale mogelijkheden zijn.  Jonge kinderen groeien al op met veel meer digitale mogelijkheden: niet alleen in hun kunnen, maar ook in het nadenken over problemen.

Proefdraaien

Soms is de stap naar een ander beroep wel erg groot. Het loont dan de moeite om op zoek te gaan naar mensen of organisaties waar je een keer kunt “proefdraaien”. Er zijn genoeg mogelijkheden om kennis te maken met een sector of beroep. Denk je bijvoorbeeld over de zorg of het onderwijs, vraag of je als vrijwilliger iets kunt betekenen voor een zorgorganisatie. Wil je schrijver worden, begin dan met een blog. Soms kun je ook proefdraaien in je eigen baan door middel van Jobcraften. https://fnvprofessionals.nl/job-craften/

De praktijk

En mijn nichtje? Ze wil nog steeds accountant worden. Ze gaat in de zomer de praktijk eens bekijken. Hopelijk in een vakantiebaantje. Dat zou natuurlijk prachtig zijn.

Kun je hulp gebruiken bij het nadenken over je loopbaan? Professionals FNV  en FNV Loopbaanadvies kunnen je hierin ondersteunen.