Jezelf omscholen is een goede manier om (meer) baanzekerheid in de toekomst te verkrijgen. Bij dit artikel vind je links naar nuttige sites en testen die gaan over omscholen.

Nieuwe combinatie vaak effectief  bij omscholen

Bij het omscholen is het effectief om een nieuwe combinatie te maken tussen kennis die je hebt en nieuwe kennis die je gaat verkrijgen. Zo breng je ongetwijfeld werkervaring mee die al meetelt in je nieuwe beroep. Nieuw werk vraagt vaak om andere competenties.

Heb jij je kwaliteiten in beeld? Wat voor jou heel normaal is, wat je zonder nadenken doet, zou best een bijzonder talent van jou kunnen zijn! In de workshop ‘ontdek je talent ontdek je waar jij heel bijzonder in bent.  Denk eens na over wat je meer kan dan je huidige werk vraagt. Iedereen heeft competenties waar je nu op je werk weinig nog niks mee doet. Maar het kunnen wel kwaliteiten zijn die je in toekomstig werk wél kan gebruiken.

Soms is omscholen zelfs noodzaak: als bijvoorbeeld je werk verdwijnt omdat niet langer om jouw technische kennis wordt gevraagd. Dan is het zoeken naar bezigheden waar je wel voor gekwalificeerd bent of kunt worden. Doe daarom een competentie test om je kwaliteiten te leren kennen. Zonder twijfel zijn die breder dan je nu op je werk kan laten zien.
Tja, en je zult waarschijnlijk weer moeten solliciteren als je werk verdwijnt. Dan is het goed om een kort en helder verhaal te hebben, waarin die competenties en talenten naar voren komen. In een paar minuten zó over jezelf vertellen dat je gesprekspartner jou als vanzelf uitnodigt om door te praten. Met lef natuurlijk; en geen valse bescheidenheid  meer.

Wie betaalt omscholen?

Het is de vraag of je werkgever wil betalen als je wilt omscholen. Je kunt dit natuurlijk aanvragen als je werkgever zich verantwoordelijk voelt voor een goed ‘outplacementtraject’. In de andere gevallen, is het aan jezelf om te investeren in opleidingen en cursussen. De workshops van Professionals FNV zijn alvast gratis voor leden.

* Dit artikel kwam mede tot stand dankzij de kamer van koophandel te Rotterdam, afdeling Economische Stimulering, commissie Kennis en Werk.

Interessante links over omscholen:

https://www.nationaleberoepengids.nl/opleidingen/omscholen

http://keuzetest.carrieretijger.nl

www.123test.nl

http://www.werksite.nl/beroepskeuzetest

www.studiekeuze123.nl