Het kan gebeuren dat je in een gesprek of onderhandeling overrompeld wordt doordat je gesprekpartner opeens een onderwerp aansnijdt waarop jij niet voorbereid bent. Een gesprek blijkt plotseling te gaan over jóuw functioneren of over jóuw specifieke aandeel in een project dat niet goed loopt. Maar dat het gesprek daarover zou gaan wist je niet. Je hebt je niet (goed) voorbereid.

lees meer

In zo’n situatie voel je je overdonderd. Je gaat maar mee in het gesprek, maar ondertussen heb je geen grip op de gang van zaken. En ben je eigenlijk boos dat het gesprek zo loopt. Als je je zo voelt, dan is het goed om gebruik te maken van ‘de pauzeknop’.

De magische pauzeknop, wanneer en waarom?

Het indrukken van de pauzeknop is een manier waarop je tijdens stressituaties wat emotionele afstand kunt bewaren- thuis, op je werk of waar dan ook.

Het kan geen kwaad om soms even te wachten, om niets te doen. Als je in de problemen zit, moet je niet gewoon iets doen, maar … gewoon niets doen.
De pauzeknop indrukken houdt in dat je de onderhandelingen een momentje of een uurtje of een avondje onderbreekt, zodat je de zaken op een rijtje kunt zetten. Iedereen heeft een pauzeknop, en iedereen drukt hem op een andere manier in.

Met de pauzeknop zet je het proces even stil

Als je de pauzeknop indrukt, zet je de onderhandelingen stil. Vergelijk het maar met de pauzeknop van je dvd speler. Je neemt even afstand om te zien wat je tot nu toe hebt bereikt en wat je verder precies wilt gaan doen. Deze afstand kan alleen geestelijk zijn, maar je kunt ook letterlijk een ommetje maken. Als je alleen je hersenen of je emoties even rust gunt, heeft de andere partij dat misschien niet eens in de gaten, maar ook als dat wel het geval is, neem je zoveel tijd als nodig is om je gedachten en/ of gevoelens weer op orde te krijgen.

Deze terugblik staat los van de andere basiselementen van het onderhandelen. Het geeft je de mogelijkheid om je ideeën te ordenen, even op adem te komen en te controleren of je geen zaken over het hoofd hebt gezien.De pauzeknop geeft je net de emotionele aftand om bij het zakendoen of in je privé leven de juiste beslissingen te nemen.

Voorbeelden van de pauzeknop

Iedereen drukt de pauzeknop op een andere manier in. Soms is de manier waarop je dat doet afhankelijk van de situatie.

  • Vraag een nachtje bedenktijd
  • Zeg dat je even naar het toilet moet. Wie zou je dát verzoek weigeren?
  • Als je maar een korte pauze nodig hebt, leun je achterover en zegt: “wacht even hoor, daar moet ik een momentje over nadenken.”
  • In een zakelijke situatie kun je aangeven dat je eerst moet overleggen. “Ik moet eerst met mijn … overleggen. Morgenochtend om negen uur vertel ik u wat het is geworden.”
  • Als je je onder druk gezet voelt, of geconfronteerd wordt met nieuwe feiten met iets waar je geen rekening mee hebt gehouden: “Ik wil over deze kwestie eerst rustig nadenken voordat ik een beslissing neem. Zullen we morgen verder praten?”

Vertel al aan het begin van de onderhandelingen dat jij niet degene bent die de uiteindelijke beslissing neemt als dat zo is. Als je deze informatie al vroeg geeft, heb je altijd de mogelijkheid om de pauzeknop in te drukken.

Notities maken; ook een soort pauzeknop

Het maken van notities komt bij onderhandelen goed van pas. Als je bijvoorbeeld even pauze nodig hebt, pak je je pen. Het opschrijven van een opmerking waardoor je verward of van streek bent geraakt, is een uitstekende manier om de pauzeknop in te drukken. Zeg geen domme of boze dingen, maar vraag de spreker om een momentje en schrijf zijn of haar woorden op. Als de spreker iets verkeerds over jou of je bedrijf heeft gezegd, kun je vragen om te controleren of je de woorden van de ander goed hebt genoteerd.

Jouw pauzeknop geeft de andere partij ook tijd om even na te denken

De tijd die je hebt gebruikt om te schrijven, wordt door de ander bijna altijd gebruikt om over zijn of haar woorden na te denken.
Soms merk je dat de ander dringend behoefte heeft aan pauze. Laat nooit blijken dat dat je is opgevallen, maar vraag zelf nadrukkelijk om pauze. Zeg “ik ben wel aan pauze toe”, “nou, het gaat er hier hard aan toe. Zullen we niet even uitrusten?”, of: “Ik wil liever even stoppen. Zullen we morgenochtend verder gaan?”

De pauzeknop gebruiken heeft zo zijn voordelen. Een pauze helpt je om even afstand te nemen. En met die afstand is het mogelijk even stil te staan bij de stand van zaken in de onderhandelingen of bij je eigen doelen.

Bron: “Onderhandelen voor Dummies, Stephen Donaldson & Michael C. Donaldson

Links

Onderhandelen.nl

Mediation.nl

Lichaamstaal.com