Een elevator pitch (elevator = lift; pitch = verkooppresentatie), heel soms ook elevator speech genoemd, is een presentatiewijze van een idee voor een product, service of project. De naam geeft de tijdsduur weer waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat, in ongeveer 30 seconden tot 2 minuten.

Elevator pitch gebruiken

De elevator pitch wordt tegenwoordig ook voor een variëteit aan doelen gebruikt tijdens het netwerken. Hier kan het gaan om de verkoop van een product, het zoeken naar werk, speeddating of om een punt snel duidelijk te maken in een gesprek.

Om de enkele werkzoekenden professionals op weg te helpen met hun zoektocht naar een nieuwe baan organiseerde Professionals FNV op dinsdag 25 maart een workshop met het onderwerp het maken van een goede elevator pitch.

Effectieve elevator pitch

Een effectieve elevator pitch in deze situatie de volgende vragen zou moeten beantwoorden:

  • Wie ben je?
  • Wat zijn jouw kwaliteiten/ vaardigheden?
  • Wat heeft de werkgever aan jou?

Dit kun je zelf voorbereiden door het op te schrijven. Houd een maximaal aantal woorden aan om het kort, bondig en duidelijk te houden.  Voor een trigger is afsluiten met een vraag aan te raden.

Tenzij je solliciteert voor de vacature van nieuwslezer(es), is het ook belangrijk dat je als pitcher rekening houdt met de volgende elementen:

  • Non-verbale communicatie
  • De inhoud van de pitch
  • Verbale communicatie

Karen de Vries , met een achtergrond in theater en toneel, is gespecialiseerd in communicatie en presentatie. Volgens Karen is het belangrijk om de verbinding op te zoeken met de inhoud, maar de (verbale en non verbale) communicatie is minstens net zo belangrijk.

Oefenen met elevator pitch

Wees je bewust van je lichaam en houding en maak ruimte voor onzekerheid overbodig. Door te oefenen met de pitch was er ruimte om deze aan de passen of in te korten. Karen gaf directe feedback. Dat was duidelijk en nuttig.

Peter Maas, werkzaam bij Sales Care sloot de workshop af met tips over welke social media-kanalen kunnen helpen bij deze zoektocht en hoe je deze inzet. De positieve, motiverende dag werd afgesloten met een heerlijk diner, vers gemaakt in het C Fort waar de workshop heeft plaats gevonden. Verbindingen werden gemaakt en de pitches werden nabesproken.

Bedankt voor het initiatief Professionals FNV!