Toen een van ons beiden onlangs meedeed aan een voetbaltoernooi en we onze tegenstanders bekeken, sloeg de schrik ons (damesteam van gemiddeld rond de 40) om het hart: vier teams met een gemiddelde leeftijd van om en nabij de 20. We voorzagen een moeilijke middag. Toch kregen wij ‘oudjes’, zes wedstrijden van een kwartier later, een glanzende beker in handen.

‘Ouder’ zijn, of worden, heeft vaak een negatieve connotatie. Oud staat voor ‘outdated’ en voor het verleden. Jong voor up-to-date en de toekomst. Ouderen merken dat vooral op de arbeidsmarkt. Wie werkloos raakt, komt niet makkelijk aan een andere baan. En let wel: vaak worden werkzoekenden al vanaf 45 jaar beschouwd als ‘te oud’.

Inzicht

Eigenlijk is dat vreemd. We weten al dat oudere werknemers kennis en vaardigheden inbrengen die jongeren (nog) niet altijd hebben. Maar met hun ervaringen hebben oudere medewerkers ook vaak inzicht opgebouwd in hoe je zaken effectief kunt aanpakken. Hoe dus het ‘spel’ slim te spelen, juist als je, ook door ervaring, weet wat je beperkingen zijn.

Overzicht

De ‘oudjes’ van het voetbalteam, die wellicht niet meer de snelste of sterkste zijn, hebben dat inzicht. Maar ook blinken zij uit in overzicht, iets waarvoor je rust moet kunnen bewaren. Wie rent, stelt scherp op het gekozen doel en heeft minder zicht op de omgeving. Wie opneemt wat in de omgeving gebeurt, merkt dat dat tijd kost.

Ethisch besef

Oudere ceo’s blijken zich, volgens recent onderzoek van de Vlerick Business School (België), ook nog op een andere manier positief te onderscheiden. Zij zouden een sterker ethisch besef hebben dan jongere ceo’s die, in hun ambitie om zaken voor elkaar te krijgen, eerder geneigd zouden zijn om dubieuze kwesties (zoals steekpenningen aannemen) te accepteren of toe te dekken. Ook zouden jongere ceo’s eerder bereid zijn om over te stappen naar een goedkopere grondstoffenleverancier, ook al neemt die het niet zo nauw met de arbeidsomstandigheden.

Elk nadeel heeft z’n voordeel

Naast frisse ideeën en jeugdig enthousiasme zijn inzicht, overzicht en ethisch besef zeer gewenst in een organisatie of team. Ben je in de tweede helft van je loopbaan, sta er dan eens bij stil hoe je je ‘klanten’, organisatie en collega’s kunt laten profiteren van je leeftijd.

Corina Hendriks is onderzoeker en Joke Dekker is adviseur bij het CAOP