Op 22 maart is het weer zo ver! Professionals FNV organiseert De Proeverij: een snoepwinkel vol inspirerende, verrassende en leerzame workshops. De editie van 2019 wordt nóg groter, beter en leuker! Op deze pagina kun je zien wat er op het menu staat.

Download

hier het programma!

 

Deelname is gratis!

 

  • Wat? 
De Professionals FNV Proeverij
  • Waarover?
Alles wat te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling
  • Waar?
Centraal vakbondshuis FNV, Hertogswetering 159, 3543 AS Utrecht
  • Wanneer?
Vrijdag 22 maart 2019, van 13:00 tot 17:30 met aansluitend borrel tot 19:00

Het programma – work in progress!

 

 

 

 

De dramadriehoek

In een gesprek reageren we regelmatig anders dan we achteraf hadden gewild. Door wat iemand zegt of doet – of juist niet. Vaak schieten we (onbewust) in een bepaalde rol, waardoor we anders reageren dan we willen. Met alle gevolgen van dien. In deze workshop word je je bewust van jouw rol en gedrag in communicatie en de keuzemogelijkheden die hierbij horen. Zodat je gemakkelijker, effectiever en efficiënter met anderen kunt communiceren. Ook laten we je zien hoe je van rol kunt veranderen om zaken toch voor elkaar te krijgen

TERUG

Durven veranderen

Veel van wat we doen, doen we volgens patronen en gewoonten die bepalen of we verder komen in het leven. Soms krijgen we juist hierdoor niet de resultaten die we willen. Je komt allerlei beperkingen tegen en raakt ontmoedigd, gefrustreerd of gestrest. Dát is wanneer je meer persoonlijke flexibiliteit wilt ontwikkelen. Na deze training heb je meer invloed op hoe jij met je omstandigheden omgaat en ben je meer bewust van je veerkracht en wat je anders zou kunnen doen. Allemaal vanuit vertrouwen in jezelf. Zet de automatische piloot uit, pak dat stuur en durf te veranderen!

TERUG

Orakel van Utrecht

Blijf jij doen wat je altijd doet of sla je een compleet andere weg in? Yvonne voorspelt je de toekomst! Niet uit een wazige glazen bol, maar vanuit haar intuïtie. Zij heeft het talent om jou intuïtief te coachen en zo jouw wensen, verlangens en talenten naar de oppervlakte te halen. Nieuwsgierig? Stap dan binnen in de wondere tent van Yvonne!

TERUG

Online impact met storytelling

Hap, klik, weg. De gemiddelde internetgebruiker blijft drie seconden op een webpagina en dan ben je ‘m kwijt. Geen wonder, want we worden dagelijks overspoeld door online content. Niemand neemt meer de tijd om echt te lezen, dus waarom zou jij nog teksten schrijven? Het antwoord is simpel: omdat geschreven taal de basis blijft van onze online communicatie. Maar dan moet je het wel goed doen. Kom langs in het Schrijverscafé en leer je hoe je storytelling kunt inzetten om de aandacht van de lezer vast te houden.

TERUG

Hoe haal ik mijn doelen?

Je neemt je iets voor en vervolgens lukt het je op de één of andere manier niet om in actie te komen. Of je hebt belangrijke dingen te doen, maar gaat eerst stofzuigen, de was opvouwen, Netflixen… Herkenbaar? In deze workshop ontdek je de methode om erachter te komen waar je nou eigenlijk tegen aan loopt. Alle deelnemers helpen elkaar om bewust te worden van de wérkelijke reden van dat uitstelgedrag.

TERUG

Kracht door uitstraling

Aan de buitenkant kan niemand zien of je aardig, slim of getalenteerd bent. Toch word je binnen enkele seconden beoordeeld op die ‘buitenkant’. Een positieve, krachtige uitstraling geeft zelfvertrouwen en vertrouwen. Met andere woorden: de buitenkant versterkt de binnenkant. Deze workshop helpt om van je uitstraling een marketinginstrument te maken. Wat wil je uitstralen en vertelt jouw uitstraling die boodschap? Merianka Lesage leert je de taal van kleuren, vormen en materialen. Handige eye openers zorgen ervoor dat jouw persoonlijke presentatie en communicatie passen bij jouw charisma.

TERUG

Ken je energievreters

Op je werk zijn er veel zaken waar je je druk over maakt, maar waar je niets aan kunt doen. Dat vreet energie! Als je daar veel aandacht aan geeft, word je boos, moe en reactief. Maar er zijn ook zaken waar je wél invloed op hebt, die je wel kunt veranderen. En als je dat doet, word je proactief. In deze workshop leer het onderscheid te maken. Ook geven we je handvatten om morgen de strijd met energievreters op je werkplek aan te gaan en weer plezier, rust en balans te vinden.

TERUG

Kies je carrière

De wereld verandert razendsnel en zo ook de arbeidsmarkt. Banen verdwijnen, nieuwe functies verschijnen. Hoe ga je daar mee om als je wilt groeien en ambitie hebt? Deze workshop daagt je uit om je cv los te laten en zelf op ontdekkingsreis te gaan en te ervaren waar jouw buikpijn, verlangen, plezier en sprankels samen komen. En hoe dat er dan voor jou praktisch uit kan zien in een baan, project of andere rol?

TERUG

Matchmaking

Werken gaat niet alleen over een boterham verdienen, maar ook over betekenis en zingeving. Is er een match tussen wat jou beweegt en de missie van je werkgever? Anno 2019 is dat vaak onderbelicht of uit balans. De focus ligt vooral bij de doelen van jouw organisatie. Maar waar sta jij? In deze workshop kijk je naar de match tussen jouw persoonlijke drijfveren en het ‘waarom’ van de organisatie. Zo wordt jouw betrokkenheid, scherpte, motivatie en zingeving vergroot.

TERUG

Kleur (er)kennen

In de workshop Kleur (er)kennen ontdek je jouw persoonlijkheidsstijl. Welke kwaliteiten en kenmerken horen bij uw kleur en hoe communiceer je in stressvolle omstandigheden? Daarnaast leer je ook omgaan met andere kleuren. Doel van deze workshop: inzicht in eigen kleur en dus persoonlijkheidsstijl, maar ook inzicht in de ander, met de daarbij behorende kwaliteiten. We zijn allemaal anders, iedere kleur is goed en complementair aan elkaar.

TERUG

Mindfulness

Alles moet sneller, efficiënter en beter. Wij eisen steeds meer van onszelf en de hoeveelheid prikkels is enorm toegenomen. We zijn eigenlijk constant aan het ‘multitasken’: twee dingen tegelijk half doen. Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Je opent jezelf voor wat er echt speelt, om je heen en ook in jezelf. Als je daar oprechte aandacht voor hebt, ga je voelen wat je écht wilt in je leven. In deze workshop gaat het erom helemaal “wakker” te zijn en zonder (voor)oordeel waar te nemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk valt het nog niet mee…

TERUG

‘Koken’ voor Young Professionals

Heb jij je opleiding afgerond en ben je werkzaam in je eerste of tweede baan? Zit je op de goede plek, of wil je er meer uithalen? Dan gaan we in deze workshop op zoek naar alle ingrediënten waarmee jij je eigen loopbaan vorm kunt geven en er een heel eigen ‘recept’ van kunt maken!

TERUG

Gewoon doen

Wat voor de één normaal is, is voor de ander lastig. Je herkent dit door het woordje: ‘gewoon’. Dat doe je toch gewoon? De twijfel herken je vaak door het woord ‘eigenlijk’. Eigenlijk zou ik het liefst…. In deze workshop kijken we naar je belemmering (en). Waardoor je meteen al actie komt. Wat gebeurt er dan? Kom dat maar ontdekken!

TERUG

Ondernemen op de groei

De meeste zelfstandig ondernemers willen groeien. Maar hoe? En hoe overwin je alle beren die je op je ondernemerspad ziet? Ondernemer Mariska Broekman vertelt je over haar eigen groeiambitie en overwonnen dilemma’s. Ze kijkt met jou in deze workshop naar welke manier van ondernemen écht bij je past. Je ontdekt spelenderwijs waar je ambitie ligt en elke drempels jij kunt overwinnen.

TERUG

LinkedIn: de opfrisser

Vraag je je ook wel eens af wat je nou moet met LinkedIn en wat je er wel en niet op moet zetten? Hoe je zorgt dat je er goed op staat? Tijd voor een LinkedIn opfrisser! Marjolein Schepel geeft doorlopend advies hoe je je profiel goed bijhoudt, je je netwerk vergroot en hoe je zelf informatie vindt op LinkedIn. Marjolein heeft 10 minuten voor elk heel uur een micro workshop LinkedIn van ca 5 min, met telkens een ander onderwerp: persoonlijk uitnodigen, de introductie tekst bij je profiel, zoeken van informatie op LinkedIn en aangeven van voorkeuren.

TERUG

Weet hoe je adviseert

Mensen geven graag, vaak en veel advies. Alleen… wanneer wordt je advies opgevolgd? Waarom word je soms bedankt, terwijl je alleen maar hebt geluisterd? In deze workshop krijg je handige tips – maar je ontdekt ook de valkuilen! – van adviseren. Het is een workshop, dus je gaat ook aan de slag met een paar technieken.

TERUG

So you think you can Google?

Iets zoeken met Google? Kind kan de was doen, zou je denken. Maar daar denkt internationaal zoekspecialist Henk van Ess héél anders over! In deze lezing leert hij je sneller en efficiënter je weg te vinden door de donkere krochten van Google. Met eenvoudige zoekcommando’s vind je relevantere antwoorden op je vragen én leer je een nieuwe strategie om te denken vanuit antwoorden en niet vanuit je vraag.

TERUG

Spoedcursus Geluk!

Geloof jij in de juiste mensen op de juiste plek? Denk jij dat gelukkige medewerkers meer succes behalen? Wij ook! Toch is dat tegenwoordig niet vanzelfsprekend. Honderden mensen ervaren stress- of spanningsklachten. Des te meer reden om af en toe met elkaar stil te staan bij de belangrijke vragen: Waar sta je voor? Waar kies je voor? En waar maak je tijd voor? “Spoedcursus geluk” is een interactieve workshop met humoristische voorbeelden en praktische handvatten!

TERUG

Vind je veerkracht

Bij een (dreigend) ontslag of verandering van werk, komt er ontzettend veel op je af. De impact en de emoties kunnen stress en fysieke klachten veroorzaken. Je hoofd loopt over en dat is lastig in een periode waarin je graag dingen wilt oppakken! Met deze workshop krijg je aandacht, tools en informatie om zelf je eigen veerkracht te hervinden, zodat je weer vooruit kan.

TERUG

Koud bellen bestaat niet

Koud bellen voor de lol? Was dat maar waar. Toch kan het. Wat kun je doen om de gevoelstemperatuur over telefonische acquisitie te verhogen? Hoe ontdooi je je mind set en het belklimaat, zodat je aan de telefoon warm contact maakt? Dat leer je in deze workshop. Voor je het weet zit je aan de koffie bij je prospect. Wil je handvatten om de telefoon te pakken? Dan is deze workshop iets voor jou.

TERUG

Netwerken: samen kom je verder

Alleen ga je sneller, samen kom je verder! Iedereen maakt deel uit van meerdere netwerken: collega’s, kennissen, sportcontacten, familie. Kortom: anderen met wie je samen iets wilt bereiken. Uit een goed netwerk kun je veel halen, maar hoe leg je het contact? Hoe verbind je anderen aan elkaar? Welke rol past dan het beste bij jou? Deze workshop gaat over samenwerkingsrelaties aangaan, contacten onderhouden en je netwerk benutten.

TERUG

Vrienden worden met jou

De training ‘Vrienden worden met jou’ gaat over vrede sluiten met je innerlijke criticus. Er wordt namelijk veel van je verwacht, als partner, ouder, collega, vriend(in). Je ‘moet’ altijd vriendelijk, behulpzaam en geduldig zijn, zorgen voor de ander, slank, succesvol en assertief zijn. Deze verwachtingen komen niet alleen van buiten. Je stelt ze ook aan jezelf, vaak zelfs veel strenger. Wil jij leren om je blik naar jezelf te veranderen, stoppen met je continu te (ver)oordelen? Kom dan naar deze workshop!

TERUG

Professioneel Improviseren

De wereld verandert razendsnel: wat je gisteren nog zus deed, doe je vandaag zo. Dat vraagt flexibiliteit van ons allemaal. We moeten steeds vaker improviseren. Dat zou je toch eens willen oefenen? Bij Tjerk kan dat. Vrijblijvend, laagdrempelig, met veel om te lachen en ook een beetje serieus. In theatrale werkvormen onderzoek je je eigen improviserend vermogen in samenwerken, creativiteit, lekker in je vel presenteren, ‘ja, en’ zeggen in plaats van ‘ja, maar’, spontaniteit en noem zo maar op.

TERUG

Floreer in een veilige werksfeer

Al heb je de leukste baan van de wereld, de werksfeer bepaalt voor een groot deel je werkgeluk. Fijn als alles goed gaat, maar wat doe je als het minder gezellig wordt? In deze interactieve workshop leer je signalen herkennen van sociale (on-)veiligheid. Hoe kan jij bijdragen aan een open en veilige sfeer waar jij én je collega’s kunnen bloeien?

TERUG

Vloggen voor beginners

Je wilt jezelf op de digitale kaart zetten met een fraaie vlog die (hopelijk) meteen viral gaat. Maar… hoe doe je dat? Hoe film je en wat doe je met compositie, licht, geluid, statief/gimbal, tussenbeelden? Hoe maak je optimaal gebruik van je camera of smartphone en met elke apps kun je je vlog netjes editen? Deze workshop leert je de basis!

TERUG

Loopbaan op koers

Je denkt vast regelmatig na over je toekomst. Over de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor jouw werk, of wat het betekent om langer door te werken. Zie jij jezelf gezond en gemotiveerd door te werken tot je pensioen? Hoe houd je zelf de regie over je loopbaan, nu en in de toekomst? Onze Koerskaart neemt je mee op het pad van jouw loopbaan en zet alle bijbehorende onderwerpen ‘op de kaart’. Sluit je aan bij de Koerskaarttafel om daar op een leuke, veilige manier een eerste stap zetten om bewust met je loopbaan aan de slag te gaan. Aan het hoofd van de tafel tref je één van onze begeleiders Lydia, Anja, Gery of Ida, die gevoelige onderwerpen op een ontspannen manier bespreekbaar maken.

TERUG

Ommezwaaien

Wanneer je privésituatie verandert, past je baan daar misschien niet meer zo goed bij. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen krijgt, of je partner krijgt een baan in een andere stad. In deze workshop maak je de balans op: wat past nog en waar schuurt het? Zo krijg je inzichten en ideeën om je eigen loopbaan naar de nieuwe wensen vorm te geven.

TERUG

De chemie achter stress

Wie wil presteren, moet leren uitrusten. Alleen is dat heel lastig als je gestrest bent. Hoe doe je dat met een lichaam dat op hol geslagen lijkt en een hoofd dat niet meer werkt zoals je gewend bent? Waar begin je? Wat past bij jou? In deze workshop leer je over de chemie achter het stresssysteem en hoe jij met simpele aanpassingen rust kan brengen in je fysieke stressreactie. Je leert waarom dat belangrijk is en hoe je daarmee aan de slag kan zodat je je eigen stressbestendigheid kan vergroten.

TERUG

Presenteren, de angst voorbij

Vind jij het heel erg spannend om te presenteren? Ontdek hoe leuk presenteren kan zijn en met hoeveel plezier je anderen iets kunt vertellen over jouw favoriete onderwerp. Dat doe je ten slotte al heel vaak. Je kunt het dus al. Eén stapje verder en je bent aan het presenteren. Met een paar goeie tips maak jij al een creatieve en inspirerende presentatie.

TERUG

Help, wat moet ik met dat mens?

Wat als het totaal niet klikt met een collega of klant en je wil (moet) toch samen optrekken? Elk mens heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ en jijzelf hebt natuurlijk ook zo je voorkeursstijl in samenwerken. Soms loopt het niet soepel en weet je alleen maar ‘dat het niet werkt’ met die ander. Het helpt om te begrijpen welke neiging jij van nature hebt in communicatie en wat je automatische reactie is op bepaald gedrag. Na deze workshop kan je bewuster kiezen hoe je je opstelt en zal je zien dat je daarmee de interactie beïnvloedt.

TERUG

Brainstormcafé

Voor de een het leukste moment van de week, voor de ander een straf: brainstormen. Met een paar basisregels (bijvoorbeeld nóóit een idee van een ander afkeuren, dat is de nekslag voor elk creatief proces!) en een paar slimme trucjes ontdek je hoe je in de juiste creatieve flow komt. Je kunt de hele middag langskomen in het Brainstormcafé en natuurlijk zelf een onderwerp inbrengen.

TERUG

You got the looks

Ook op social media krijg je maar één kans voor een eerste indruk: met je profielfoto. Tijdens De Proeverij staan vier professionele visagistes en fotograaf klaar om jouw eerste indruk onvergetelijk te maken. Je kunt de hele middag bij ze langskomen.

TERUG

LinkedIn: the next step

LinkedIn is hét medium voor online netwerken en solliciteren anno 2019! Deze workshop vraagt wel wat basiskennis en een LinkedIn profiel met minstens 100 connecties. Je vind waardevolle tips over hoe je via LinkedIn een goed netwerk kunt opbouwen, onderhouden en uitbreiden. Je leert slim zoeken, filters inzetten en zoekopdrachten vastzetten, zodat je LinkedIn het werk laat doen. Vacatures, groepen, met 1 klik solliciteren… je leert het allemaal!

TERUG

De digitale detox

Ben jij ook niet weg te slaan bij je mobiele telefoon of iPad en spendeer je uren aan social media, surfen op internet of spelletjes op z’n telefoon? Dat is een tijdrovende bezigheid. Tijd die je misschien beter (of liever) zou besteden aan andere dingen die belangrijk voor je zijn. Deze workshop geeft je meer grip op je digitale gedrag voor een gezonder leven met meer ruimte.

TERUG

Haal energie uit je werk

Mensen die zich gelukkig en energiek voelen in hun werk presteren beter, zijn minder vaak ziek, kunnen beter omgaan met tegenslagen, zijn meer bevlogen, leven gezonder (eten en sport), staan open voor vernieuwing en nieuwe sociale contacten en benutten eerder hun volledige potentieel (Fredrickson, 2004). De Werkenergie Workshop is een opkikker voor professionals of teams. Je krijgt inzicht hoe je vanuit jouw talenten en drijfveren, energiek en van waarde kunt zijn voor jezelf en organisaties.

TERUG

De cv Dokters

Heeft jouw curriculum vitae last van ouderdomskwaaltjes of is het nog niet droog achter de oortjes? Gelukkig is er eerste hulp op de proeverij!
Kom met (of zonder) je cv voor de dokter, krijg een diagnose, bespreek het behandelplan volgens de laatste trends en ga met een gezond cv naar huis.

TERUG

De denkverslaving

Veel mensen zitten muurvast in een denkpatroon. Hun gedachten zwemmen rondjes als een vis in een kom, maar uiteindelijk leiden ze nergens toe. Hoe kom je in die vissenkom? En vooral: hoe kom je eruit? Als jij die denkverslaving herkent, dan is deze workshop iets voor jou. Denk jij dat je géén denkverslaving hebt? Dan moet je ZEKER komen!

TERUG