Ken je dat? Een klus waar je tegen aan hikt. Dat hadden wij. Een opdracht als onderaannemer met een beperkte invloed op het proces. Bij de doelgroep waren weinig contacten en de opdrachtgever stelde hoge eisen. Complex dus. Daarom zijn we als duo opgetrokken en dat heeft goed uitgepakt. Wat heeft gemaakt dat de opdracht toch naar ieders tevredenheid slaagde? Nu we erop terugkijken, ligt de sleutel in het samen delen.

Vinger aan de pols

Gedurende de opdracht zijn we er regelmatig voor gaan zitten. Het delen van onze zorgen gaf ruimte. We kregen een beter beeld van wat binnen en buiten onze invloedssfeer lag. Daardoor lukte het beter om binnen onze ruimte praktisch en stap voor stap aan de slag te gaan met de opgave. We hielpen elkaar om de focus op het geheel te houden en ons een realistisch beeld te vormen van de opbrengsten waar we naartoe werkten. Wat we van de hoofdaannemer nodig hadden, hebben we beperkt tot het meest noodzakelijke, om hem en ook de doelgroep zo min mogelijk te belasten. Daarbij hebben we slimme combinaties gezocht in onder andere de planning en aangesloten bij de activiteiten en belangen van de hoofdaannemer. We hebben elkaar scherp gehouden in wat we waar kunnen maken. Dat hielp bij de verwachtingen te managemen.

Gedeelde smart is halve smart

In projecten die je alleen doet, heb je natuurlijk ook altijd een mogelijkheid om te sparren met een collega. Dat is waardevol, maar als het erop aankomt sta je er alleen voor. Je mist dan het gedeelde eigenaarschap om het project hoe dan ook tot een goed einde te brengen. Door ingewikkelde klussen samen te doen, zie je er minder tegen op. Het voorkomt dat je verlamt raakt en het is nog leuk ook.

Een plus één maakt meer dan twee

Heb je ook weleens een klus waar je tegen op ziet? Kijk dan eens of je die samen met een collega kunt oppakken, zodat het beter te doen is. En natuurlijk wil je ook tot een goed resultaat komen waarmee de opdrachtgever verder kan. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Karin Jettinghoff is onderzoeker en Joke Dekker is adviseur bij het CAOP