Kort geleden stond in nrc.next een artikel over mythes bij solliciteren. Voorbereiden op assesment, een filmpje of foto meesturen, solliciteren boven de 40? Doen of juist niet doen? Hardnekkig noemt het ochtendblad de mythes over solliciteren. Professionals FNV geeft de inhoud weer.

Wel of niet voorbereiden op een assesment

Veel werkgevers gebruiken een assesment bij het vervullen van vacatures. Steeds meer mensen hebben ermee te maken en ook de ervaringen nemen toe. ‘Gewoon jezelf zijn’ is wat veel mensen zich voorhouden. Anderen proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden door bijvoorbeeld tests op internet te doen. Een weg daartussen lijkt zinvol: zorgen dat je wel weet wat je sterke en mindere kanten zijn en zorgen dat je wel beeld hebt wat een assesment inhoudt. Maar dagen intelligentietest doen is weer niet nodig. Niet bang en niet nonchalant zijn, lijkt het beste remedie. Je eigen ontspanning is wat telt: waar krijg je zekerheid door als voorbereiding? En bedenk dat voor het assesmentbureaus hetzelfde geldt als voor je nieuwe werkgever: laat zien dat je je interesseert voor wat ze doen. En bedenk dat voor je van huis gaat.

De indruk van de eerste minuut is definitief

Hoe definitief je eerste indruk is is eigenlijk minder belangrijk. Wel staat dat je er maar één kans voor krijgt. Van een serieuze sollicitant verwacht een werkgever inzet om de functie te krijgen. Inclusief voorbereiding voor die eerste indruk. Zorg dus dat je niet over- of underdressed bent, laat je interesse blijken uit je voorkomen. Mocht die eerste indruk niet vlekkeloos zijn, dan sta je op achterstand. Maar wie weet kun je dat in een goed gesprek weer corrigeren: stel de vragen die je voorbereidde, luister en antwoord op de gestelde vragen. Het gaat er niet om de tijd te vullen, maar om een zo goed mogelijke indruk van jezelf te geven. En: je toekomstige werkgever heeft ook z’n lijstje met vragen. De antwoorden daarop na die eerste minuut geven de doorslag.

Foto of filmpje: belangrijk of niet?

Het meesturen van een zakelijke foto kan geen kwaad. En doet misschien wel goed. Dus zeker geen vakantiefoto’s of beelden die grappig bedoeld zijn. Maar het kan ook anders: als je weet dat je toekomstige werkgever jouw sport sponsort, kun je overwegen die link te leggen. Een foto geeft net wat persoonlijke informatie dan je cv. Past dat bij je, dan klopt het plaatje. Het meesturen van filmpjes heeft meer risico’s. Daarnaast vraagt het van mensen die je sollicitatie moeten beoordelen meer tijd. Tijd die er misschien niet is. Daarom eigenlijk alleen bewegende beelden meesturen als je echt iets goeds kunt laten zien: beelden die bij jou en de functie passen. En anders: liever wat minder risico.  En vanzelfsprekend: zorg voor een goed profiel op de sociale netwerken, want foto’s en beelden staan op meer plaatsen.

Boven de 40 jaar is solliciteren  lastig

Het is lastiger om aangenomen te worden bij een wat hogere leeftijd. Maar bedenk dat tegenover die hogere leeftijd ook andere kwaliteiten staan. Maar welke laat je zien en schuif je naar voren? Een goed netwerk telt bij veel functies: relaties hebben en daar persoonlijke aanbevelingen aan vragen. En niet in de valkuil terecht komen waarin je denkt dat je inhoudelijke ervaring de doorslag geeft want het kan in je nadeel uitpakken. Juist je flexibiliteit laten zien is wat belangrijk is. Op die manier toon je je lerendvermogen en laat je je waarde zien. En dat is waar het om gaat.