De afgelopen maanden heb ik mijn artikelen veel aandacht gegeven aan hoe je diverse social media kanalen effectief inzet in die zenuwslopende zoektocht naar een (nieuwe)baan. Om deze adviezen kracht bij te zetten ben ik opzoek gegaan naar praktijkvoorbeelden. En die heb ik gevonden!

In dit artikel geef ik de belangrijkste resultaten weer uit mijn interviews met Marjon Woudstra en Annemieke Hageman. Beide dames zijn weer helemaal op hun (werk)plek terecht gekomen en geven aan veel gehad te hebben aan diverse social media kanalen.

MARJON WOUDSTRA

Marjon Woudstra

Middels haar blog nam Marjon duidelijk stelling in: “Ik geef mezelf 100 dagen. Het is nu 13 maart en uiterlijk 21 juni wil ik mijn handtekening gezet hebben onder het contract van mijn droombaan”.
Lees hieronder of en hoe dat gelukt is:

1) Waar ben je nu werkzaam, waar was je hiervoor werkzaam en welke opleiding heb je genoten?

Ik werk nu bij Qualizorg. Hiervoor werkte ik bij PinkRoccade Healthcare en Phone House. Ik heb Communication and Multimedia Design gestudeerd aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden.

2) Welke social media kanalen heb jij gebruikt tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan?

Ik heb mijn blog bijgehouden op mijn eigen website. Mijn blog heb ik gepromoot via Facebook advertenties, Facebook berichten, LinkedIn en Twitter. Ik heb ook een Pinterest pagina aangemaakt.

3) Hoelang heeft die zoektocht precies geduurd?

Ik heb 5 maanden werkloos thuis gezeten, vanaf 1 januari 2013. 13 maart ben ik met mijn missie begonnen en heb 17 mei mijn droombaan gevonden (binnen de 100 dagen dus!)

4) Welk social media kanaal heeft voor jouw gevoel de grootse bijdrage geleverd in je zoektocht?
Facebook.

solliciteren via social media

Solliciteren via social media: berichten delen via Facebook

5) Op wat voor manier heeft dit kanaal precies geholpen?

Ik heb gemerkt dat mensen makkelijker je berichten delen via Facebook. Via via heeft iemand in Finland mijn Facebook bericht gedeeld en heb ik naar aanleiding daarvan een reactie vanuit Almere gekregen.

6) Je hebt nu een baan. Ben je nu nog bewust bezig met je social presence wat betreft je carrière? Zo ja, op welke manier?

Niet meer dan normaal. Ik houd er op Twitter altijd rekening mee dat er mensen mee lezen waarmee ik (in de toekomt) zakelijk verbonden mee kan zijn. Maar ook op Facebook, wat voor mij uitsluitend voor bekenden is, zal ik nooit ongepaste berichten plaatsen.

7) Heb jij nog een gouden tip voor de lezers van dit artikel?

Durf een risico te nemen en je doel bekend te maken voor anderen. Mijn doel om binnen 100 dagen een baan te halen had zeker kunnen falen gezien de huidige economie. Het is niet leuk om te publiekelijk te falen, maar dat risico nam ik voor lief.

 

ANNEMIEKE HAGEMAN 

Annemieke Hageman

Ook Annemieke gebruikte diverse social media om iedereen op de hoogte te houden van haar jobhunt. Lees hieronder het resultaat:

1) Waar ben je nu werkzaam, waar was je hiervoor werkzaam en welke opleiding heb je genoten?

Ik ben nu werkzaam voor Campex Advies & Ondersteuning als marketing- en communicatieadviseur. Ik ben afgestudeerd voor de Master Corporate Communication aan de UvA. Na mijn studie ben ik bijna een jaar interim marketingcoördinator geweest bij Univé Hollands Noorden. Helaas kon ik daar niet blijven en ben ik 3 maanden werkloos geweest. 2,5 maand heb ik een tijdelijke klus bij het Hoogheemraadschap gedaan, waarna ik bij een notariskantoor terecht kwam. Hier deed ik een combinatie van communicatief en notarieel werk.

2) Welke social media kanalen heb jij gebruikt tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan?

Ik ben mijn eigen blog begonnen, www.annemieke.nu en deelde mijn blogs via LinkedIn, Twitter en Facebook. Daarnaast gebruikte ik LinkedIn en Twitter om vacatures te zoeken.

3) Hoelang heeft die zoektocht precies geduurd?

Drie maanden ben ik werkloos geweest.

4) Welk social media kanaal heeft voor jouw gevoel de grootse bijdrage geleverd in je zoektocht?
LinkedIn.

Solliciteren via social media: succes met LinkedIn

5) Op welke manier heeft dit kanaal precies geholpen?

Ik had op LinkedIn door mijn stage en werkervaringen al veel relevante connecties verzameld. Doordat ik met regelmaat een blog schreef en daarover een update kon plaatsen op LinkedIn viel ik op bij bepaalde mensen. Ik kreeg met regelmaat vacatures toegestuurd. Ik ben uiteindelijk aan bijna al mijn banen via-via gekomen.

6) Je hebt nu een baan. Ben je nu nog bewust bezig met je social presence wat betreft je carrière? Zo ja, op welke manier?

Ja, zeker. Ik ben marketing- en communicatieadviseur met een passie voor social media. Ik probeer alles uit zodat ik weet hoe het werkt en wat je er mee kunt. Daarnaast wil ik dat mijn profielen er goed uit zien en probeer ik met regelmaat interessante informatie te delen. Ik probeer ook mijn blog nog bij te houden, maar door de drukte schiet dat er wel eens bij in.

7) Heb jij nog een gouden tip voor de lezers van dit artikel?

Zorg ervoor dat je profielen volledig ingevuld zijn en er professioneel uitzien. Scherm je LinkedIn-profiel niet af als je op zoek bent naar een baan. Recruiters zoeken ook op LinkedIn en als ze niks kunnen lezen val je natuurlijk meteen af. Het afschermen van je Facebook-profiel zou ik dan weer wel doen omdat dit toch meer privé is. En zorg er altijd voor dat je je gezonde verstand gebruikt voor je wat plaatst. Je bereik is groter dan je denkt!