Het mogen doen wat bij je past,  waar je plezier aan beleeft, waar je goed in bent, je talenten inzetten, van toegevoegde waarde zijn. Het zijn allemaal aspecten die maken dat jij als werkende energie krijgt, prettig kunt functioneren en hierdoor positief bijdraagt aan de organisatie en aan je eigen ‘werkgeluk’.

Volgens onderzoek vanuit het NSCI wordt gemiddeld 60% van het aanwezige talent ingezet in een arbeidssituatie. Met andere woorden: 40% talent blijft onbenut. Hier valt nog veel te winnen in organisaties, maar ook voor jou als individuele werkende. Je gaat immers met meer plezier naar je werk als je meer van je talenten kunt inzetten. 

Aanpassen is makkelijker

In veel organisaties is het politieke (macht-) spel aan de orde van de dag. Professionals FNV ziet vaak dat mensen enorm aangepast gedrag hebben ontwikkeld. In veel organisaties moet je je best doen om zoveel mogelijk binnen kaders te blijven. Hierdoor verliest de organisatie eigenheid van mensen en mogelijkheden voor vernieuwing. Als mens gebruik je lang niet alles wat je in huis hebt. Zou je dat wel doen, dan ben je breder inzetbaar. Terwijl op alle HR agenda’s duurzame inzetbaarheid een speerpunt is, worden in de praktijk veel talenten niet gebruikt. Voor Professionals FNV horen werkgeluk en duurzame inzetbaarheid bij elkaar

Onderzoek waar je staat met een loopbaancheck

Professionals FNV en Menskracht hebben het product ‘Loopbaancheck in 1 dag’ ontwikkeld. Dat gebeurde  naar aanleiding van een cao afspraak met een grote  werkgever in de financiële wereld. Ook veel andere bedrijven geven de mogelijkheid voor medewerkers om een loopbaancheck te doen. Kijk in je cao of informeer bij je leidinggevende.

Tijdens zo’n loopbaancheck van Professionals FNV bespreek je met jouw eigen loopbaancoach wat jouw talenten zijn en onder welke omstandigheden je ze het best inzet. Tijdens het tweede gedeelte van de dag vertaal je dit met je coach in opties voor doorgroeien, andere functies of setting.

Een dag 1 op 1 met je coach betekent dat je de hele dag onderzoekt welke jas het beste past. Mensen zijn vaak opgelucht als ze horen dat ‘we’ (de loopbaancoaches) niet beoordelen (zoals bij assessments) maar inzicht geven en puzzelen vanuit voorkeuren. Je mag jezelf zijn, graag zelfs en vanuit daar kijken we waarvan je gaat stralen. Als nieuwe opties kloppen, liegt de gezichtsuitdrukking nooit!

Tijdens de dag doe je een DISC gedragsonderzoek. Dat brengt je voorkeursgedrag in kaart en blijkt welk gedrag je nu inzet in je werksituatie. Ook sta je met je coach stil wat je leuk vond als kind en bij, misschien, je beroepswens. Heel vaak komen nog een aantal bouwstenen van toen, terug in je huidige functie of een gewenste functie.

Ook een loopbaancheck doen?

Binnenkort heeft Professionals FNV in samenwerking met Menskracht een loopbaancheck beschikbaar voor werkenden die geen (cao) afspraken over zo’n check hebben. Je kunt dan op eigen kosten een loopbaancheck doen. We streven ernaar de kosten zo laag mogelijk te houden, of we helpen je in gesprek te gaan met je leidinggevende om de check op kosten van jouw werkgever te mogen doen. Heb je interesse? Mail naar: professionals@fnv.nl  of vul onderstaand formulier in om je interesse kenbaar te maken; je wordt dan op de hoogte gehouden.

Je hebt veel meer in je mars dan je zelf vaak denkt. Na een loopbaancheck kun je benoemen wat jouw talenten zijn en waar en in welke functie je je het beste thuis voelt.  Vanuit kracht werken verstrekt het zelfvertrouwen en geeft energie.

In de afgelopen jaren heeft Menskracht veel mensen begeleid naar andere functies en werkgebieden. Mensen die moeten, of willen springen, geven vaak aan dat ze achteraf heel blij zijn dat ze een stap hebben kunnen maken. De nieuwe werkomgeving geeft vaak een boost in geluk.

 

Dit artikel is geschreven door Mariska Broekman, Eigenaar & Talentcoach, Menskracht