Mariska Broekman van ‘Menskracht’ ziet veel onbenut talent om zich heen. Bedrijven laten tot wel 40% van de talenten van hun werknemers onbenut. Niet durven excelleren en talent dat niet wordt benut zien Mariska en haar collega-loopbaancoaches wekelijks terug in de Loopbaanchecks die zij onder meer uitvoeren voor FNV Finance. Hoe kun je dit onbenutte talent wel aanspreken?mouthshut

Teveel onbenut talent

Een van mijn persoonlijke missies binnen Menskracht is het stimuleren van bedrijven in de regio om meer talent te benutten. Uit onderzoek is gebleken dat maar 60% van de talenten gemiddeld benut wordt in een arbeidsorganisatie/situatie. Met andere woorden: 40% onbenut talent.

Mijn compagnon Roel Westra gaf laatst in een tweet aan: ‘’Een productielijn laat je toch ook niet voor slechts 60% draaien?
Waarschijnlijk gaan dan de alarmbellen af! Waarom gebeurt dit niet bij onbenut talent?’’

Bang voor excelleren

Een deel wijt ik aan het overgeorganiseerde klimaat in Nederland. ‘’Regelzucht’’ noemt Jaap Peters, de auteur van het boek “de Intensieve Menshouderij’’ dit fenomeen. Door o.a. de invoering van  competentiemanagement zijn de medewerkers keurig gedreven binnen de hokjes. En er vooral in blijven, want ja…daar word je op beoordeeld. Medewerkers die de randjes opzoeken of buiten de kaders treden worden dikwijls als ‘’lastig’’ ervaren en het liefst weer hard naar het veilige midden gestuurd. Excelleren is een ander item. ‘’Daar houden wij in Nederland niet zo van’’. Een collega die uitblinkt wordt snel als bedreiging ervaren. Jammer want juist deze twee prikkelingen zorgen dat je bedrijf zich blijft ontwikkelen en vernieuwen.

Onbenut talent en niet durven excelleren komt Menskracht wekelijks tegen tijdens haar loopbaanprogramma’s en talentenchecks in één dag. We zien dit letterlijk terug in de grafieken van ons talentonderzoek (De Disc). Mensen hebben veel meer in hun mars dan zij inzetten.

Hoe benutten we alle talent?

Hoe keer je dit? Door eens heel simpel te beginnen. De oefening sterren en boktorren biedt bijvoorbeeld snel inzicht. Waar schittert je medewerker in, wat kan hij/zij niet laten, waar wordt hij/zij voor gevraagd door collega’s door klanten, wat gaat iemand moeiteloos af? Ga je hierover in gesprek dan zie je de lichtjes in de ogen van mensen! Dan heb je met elkaar de intrinsieke motivatie te pakken.

Tip voor leidinggevenden

Ik moedig leidinggevenden en medewerkers aan: Leg je vinkformulier eens aan de kant en ga echt met elkaar in gesprek. Waar droom je van? Wat kun je nog meer inzetten, wat jeukt er om aan te pakken? Ga dan aan de slag, als eerste stap.

En als je voelt dat talent (weer) gaat stromen in je organisatie, probeer het dan niet te vangen in een systeem of procedure…laat het gewoon eens lekker soepel intrinsiek rollen!

Meer weten? Neem contact op met Menskracht.

Mariska Broekman, Talentencoach, organisatieadviseur en ondernemer

06-23072421