Ton (50) werkt full-time bij een ICT-bedrijf in Nieuwegein als software-ontwikkelaar. Zelf woont hij in de omgeving van Rotterdam.

“Gezond telewerken is belangrijk; anders komt je privéleven in het gedrang”

Telewerken is een optie in mijn bedrijf. Zelf woon in ik in Rotterdam en werk ik veelal te Nieuwegein, maar ook wel op andere locaties. Ik heb bewust voor telewerken gekozen.

Telewerken biedt voordeel

Het is handig als je niet eerst naar Nieuwegein moet om iets voor te bereiden voor een bijeenkomst elders. Ook als ik me wil concentreren kan ik beter thuiswerken. Ik werk thuis veel gerichter en ben meer productief. Wel stel ik eisen aan mijn telewerkplek.

Een gezonde telewerkplek

Ik heb een werkplek die voldoet aan arbo-normen. Een checklist van mijn eigen bedrijf was behulpzaam hierbij. Vooral een goede zithouding vind ik erg belangrijk. Daarom werk ik aan een bureau die op hoogte in te stellen is. Mijn werkgever vergoedt de internetaansluiting. Stroom, licht en de verdere inrichting heb ik zelf betaald. Het zou anders zijn als thuis écht je werkplek was. De bedoeling is dat ik vaak op kantoor ben.

Niet te lang doorwerken

Zelfdiscipline is wel een punt, al gaat het nu redelijk goed. Soms werk ik nog wel eens door tot in de kleine uurtjes… Toch leer ik mezelf nu steeds meer aan om mijn laptop op een goed moment af te sluiten. Het gevaar bij telewerken is dat je privéleven in het gedrang komt.

Wat nu echt gezond is?

Vaak werk ik vier dagen op kantoor en één dag thuis. Dit geeft mij de beste balans.