aan de slagEerder dit jaar vroeg Professionals FNV bezoekers van de site een keuze te maken: Wat doe je als het slecht gaat met je bedrijf?
De meerderheid van de invullers van de poll gaf aan dan het liefst met collega’s en werkgever aan tafel te gaan om aan oplossingen te werken. ‘Er samen uitkomen’ is het parool.
Hieronder een aantal tips om dat overleg gelijkwaardiger te maken. Zodat het je niet vergaat zoals recent bij een groot architecten bureau: daar kreeg iedereen twee dagen de tijd om akkoord te gaan met het inleveren van 15 procent salaris. Dat is niet het overleg waar mensen behoefte aan hebben.

Als het slecht gaat met je bedrijf. Wat dan?

Salaris inleveren? Of toch eerst wat verder kijken? Hieronder vind je een aantal tips om samen met werkgever oplossingen te zoeken.

 1. Wat is er precies aan de hand?

  Ga na waarom jullie aan tafel moeten. Waarom gaat het slecht? Is er overcapaciteit in je branche? Dan zou je daar een oplossing voor moeten vinden om te voorkomen dat er een negatieve prijsspiraal ontstaat. Dan kan een vlucht naar voren helpen: méér hooi op je vork nemen in plaats van steeds scherper calculeren tegen steeds lagere prijzen.

 2. Is er zicht op herstel?

  Met andere woorden: moeten jullie een ravijn over en kun je de overkant zien? Of weet je niet wanneer de ellende ophoudt? In het algemeen vraagt een structureel probleem om structurele antwoorden. En vragen incidenten om een tijdelijke oplossing.

 3. Openheid is noodzakelijk.

  Eén van de uitkomsten van de poll van Professionals is dat medewerkers vaak bereid zijn bij te dragen aan een oplossing. Bespreek dat, neem bezwaren serieus en praat er over. Transparantie is belangrijk Dat betekent ook: openheid over cijfers. Ga bijvoorbeeld eens per maand met een paar mensen en de boekhouder bespreken hoe de zaken gaan. Als je zelf een bijdrage levert wil je dus ook zíen wat het oplevert.

 4. Bezuinigen.

  Vaak helpt het zo goed mogelijk nagaan van mogelijkheden om geld te besparen. Elke mogelijkheid telt mee: van thuis gaan wassen van de theedoeken tot aan het lager zetten van de verwarming, goedkopere en langer lopende lease contracten tot het collectief kopen van vakantie. Voor sommigen is het tijdelijk korter gaan werken mogelijk.

 5. Vakantiedagen kopen.

  Dat kopen van vakantie is misschien voor meer mensen haalbaar: stel dat veel mensen het maximale aantal extra vakantiedagen kopen en het tegoed op hun saldo bijschrijven. Dat ontlast de liquiditeit van het bedrijf. En je neemt die dagen wel een keer op als het uitkomt. Pas wel op want bij een onverhoopt faillissement kan dit wel gevolgen hebben (eventueel geen geld voor deze dagen).

 6. Eigen keuze maken.

  De gedachte achter de lijst besparingsmogelijkheden is dat aan iedereen gevraagd wordt een persoonlijke keuze te maken. En spreek af dat je elkaar op je keuze aanspreekt: mensen verschillen en hun omstandigheden ook.

En je zult zien: jullie worden een hechtere organisatie. En dat biedt mogelijkheden om aan slagkracht te winnen.