Werkdruk staat bovenaan de lijst van risico’s voor de gezondheid. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO) en uit een eigen ‘Gewoon Goed Werk’ enquête, die FNV onder haar leden hield. Werkdruk staat, met stip, op nummer 1.
De test geeft aan wanneer er sprake is van een ongezond hoge werkdruk. Daarnaast zijn er instrumenten ontwikkeld die aan kunnen tonen wat er in jouw situatie mis is, waar je risico’s loopt, maar ook, hoe je dat kunt verbeteren.

Beater van der Velden, vanuit FNV één van de initiatiefnemers van de Werkdruktest: “Uit onze enquête blijkt dat 48% van de respondenten ‘vaak tot regelmatig’ onder hoge tijdsdruk werkt. En uit cijfers van TNO Arbeid blijkt dat 13% van de werknemers burnout-verschijnselen vertoont. Dat zijn allemaal erg hoge getallen. Niet goed voor werknemers en niet goed voor organisaties”.
FNV heeft samen met het SKB (dé autoriteit op medewerkeronderzoek) de sneltest ontwikkeld. Onze sneltest heeft een wetenschappelijke basis en geeft aan wanneer er sprake is van een ongezond hoge werkdruk. De vragenlijst die wordt gebruikt is gebaseerd op de (gevalideerde) VBBA (Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid).

Wat meet de test?

De sneltest meet het werktempo en de hoeveelheid werk (samen 6 vragen). Daarnaast meet de test de individuele herstelbehoefte (6 vragen). Onmiddellijk na het invullen van de 12 vragen is je score bekend. Je weet dus onmiddellijk of  jouw werkdruk ongezond hoog is.

Oorzaken van jouw werkdruk

Bij een ongezond hoge werkdruk score, kun je direct verder klikken om te ontdekken welke oorzaken jouw werkdruk heeft. Als je dat doet, kom je in een scherm waarin je uit 10 aandachtsgebieden weer korte vragenlijsten kunt beantwoorden. De scores kunnen wederom uiteenlopen.
Groen is gezond, goed. Oranje is: pas op! Aandacht geven aan deze punten.
Of rood: ongezond; onmiddellijk actie ondernemen.
Je kunt zo steeds dichter inzoomen op wat jouw werkdruk veroorzaakt en hierdoor ben je weer een stapje dichter bij de oplossing, de vermindering van de ongezonde werkdruk.
Als je klikt op ‘overzicht testresultaten’ zie je op ieder onderwerp jouw groene, oranje of rode balkjes in beeld komen. Zo zie je in één oogopslag wat jouw aandachtsgebieden zouden moeten zijn.  Aan de verschillende aandachtsgebieden zie je dat je waarschijnlijk niet alleen staat met je werkdrukprobleem. Bijvoorbeeld problemen rondom ‘planning en organisatie’, die zullen ook voor je collega’s opgaan.

Oplossingen werkdruk

Via de knop ‘oplossingenzoeker’ kom je op een pagina van zogenaamde ‘Arbocatalogi’. Dat zijn regelingen in sectoren om onder meer te hoge werkdruk tegen te gaan. Arbocatalogi zijn er nog niet voor iedere sector. Wel bijvoorbeeld voor het verzekeringswezen en architecten. Door een sector te kiezen die dicht bij jouw eigensector staat, kun je allerlei tips en adviezen verzamelen om je eigen werkdruk aan te pakken. Meestal ben je niet de enige die een ongezonde werkdruk ondervindt. Ga in gesprek met je collega’s over dit onderwerp.

Samen werkdruk aanpakken!

Als afdeling of team de werkdruk aanpakken? Dat kan met de FNV Werkdrukbox. Die biedt je allerlei aanknopingspunten en een stappenplan om samen met collega’s de werkdruk omlaag te brengen. Werkdrukbox aanvragen? <klik hier>.