Als je kijkt naar de site www.fnvprofessionals.nl, lijkt de arbeidsmarktcrisis echt voorbij. Onderwerpen die gaan over omscholen, opleiding en persoonlijke ontwikkeling worden weer steeds beter bezocht. Mooi, want als je zelf weet wat je wilt en wat je kunt, helpt alleen dat je al verder. Of zit daar voor veel mensen juist de crux?

Soms makkelijker om bescheiden te blijven

‘Daar gaat mijn imago van sterke, onafhankelijke vrouw’, appte ik deze week naar een collega. Er was me net ongezouten verteld dat ik mezelf in een bepaalde situatie kleiner maakte dan nodig. Dat imago moest even een spreekwoordelijke schop onder haar kont hebben, zodat ze weer rechtop ging lopen.

Een stap vooruit

In de workshop ‘Bluffen voor vrouwen’ zien we regelmatig vrouwen die wel wat rechterop mogen staan. Vrouwen met verantwoordelijke banen, vrouwen die belangrijk werk doen. Maar ze willen niet ‘opscheppen’, nemen niet de credits voor wat ze bereikt hebben, maken zichzelf klein. Ze hebben het immers niet alleen gedaan. Misschien kunnen ze die volgende stap helemaal niet nemen, is het te hoog gegrepen, te moeilijk, vallen ze door de mand. Mooi hoor, die bescheidenheid. Maar je kunt er jezelf ook mee tekortdoen. Bij sollicitaties, bijvoorbeeld.

Een vlinderstruik of bescheiden muurbloempje?

Vergelijk je sollicitatie eens met een date. Okay, het is een beetje spannend. Maar leuk spannend. Je ziet er goed uit, bent vrolijk, gekleed in iets moois waar jij je prettig in voelt en hebt onderwerpen genoeg om een leuk gesprek over te voeren. Gewoon de beste versie van jezelf, dus. Die date –die werkgever- zou wel gek zijn als hij jou laat gaan zonder een volgend afspraakje te maken.

Wel meegaan in hoge verwachtingen, maar niet ontrouw aan jezelf.

Die werkgever –je date- verwacht simpelweg dat jij een beetje overdrijft, dat je jouw beste versie laat zien. Dus maak jezelf gerust een beetje groter dan je je voelt. Zolang je niet liegt, kun je alles waarmaken wat je tijdens deze date belooft. Onzeker wat je dan moet zeggen? Vraag je collega’s eens hoe zij jouw werk, jouw rol in het team beoordelen. Je zult verrast zijn over de antwoorden; je bent veel belangrijker dan jij jezelf ooit hebt gerealiseerd.

Leg die bescheidenheid in stapjes van je af

Professionals FNV helpt je met de workshops ‘Bluffen voor vrouwen’ en ‘Concurrerend communiceren’ (alleen voor mannen) om de beste versie van jezelf over het voetlicht te brengen. Heb je de smaak van het met lef communiceren al te pakken? In januari 2018 start, voor wie één van de hierboven genoemde workshops gevolgd heeft, een pittige workshop waarin we inhoud en houdingsaspecten combineren. Bluffen voor vrouwen vervolg. En terecht!

Aanmelden voor "Bluffen vervolg"

Geef aan wanneer je kunt en laat je contactgegevens achter
    Heb je "Bluffen voor vrouwen" gedaan en smaakt dat naar meer? Schrijf je dan in voor dit vervolg. Groei in je zelfvertrouwen en ga aan de slag.
  • Ter voorbereiding voor workshopleider. Als je (tijdelijk) geen werkgever hebt geef dan de sector waarin werkzaam was of waarin je werkzaam wilt zijn.
  • LEDENVOORDEEL

    Alleen leden van FNV kunnen deelnemen aan workshops. Nog geen lid? Meld je nu online aan en maak de eerste 4 maanden vrijblijvend kennis met FNV voor € 25,-.